Belgobaren på Bryggargatan har fått inhibition. Det innebär att de får fortsätta sälja alkohol tills domstolen avgjort överklagan. Foto: Jannie Flodman

Staden pekar ut populär krögare som bulvan

Fuffens i krogbranschen? Eller maktmissbruk från iskalla byråkrater? Krögaren Linda Liljeholt pekas ut som en bulvan för sin ex-man och får inte längre servera alkohol. Nu är framtiden för hennes populära restaurang i City hotad.

  • Publicerad 20:00, 8 jan 2019

Jag och mitt ex har endast kontakt gällande barnen. Jag vet inget om de här andra krogarna han är involverad i.

– Det värsta är att inte bli trodd, det är värre än risken att förlorar levebrödet. När man vet att man gjort allt rätt... En sådan kränkande känsla! För att inte tala om ovissheten i hur det ska gå.

Mysbelysning, pommes frites, vita dukar med putsat silver på – men snart kan det vara över för 37-åriga Linda Liljeholt och restaurangen Belgobaren i City. För vem ska beställa moules frites, och andra specialiteter från våfflornas förlovade land, om man inte får lika belgisk starköl till? Socialförvaltningen är stenhård: alkohollicens återkallad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Liljeholt säger att hon har sänkt hundratusentals kronor i advokatkostnader för att lämna in en överklagan till förvaltningsdomstolen, och går nu i väntans tider på att de ska säga sitt. Under tiden får baren på Bryggargatan fortsätta kränga starkvaror. Men: "Det har skapat stor osäkerhet hos personalen, ett 30-tal, många har jobbat i åratal. Kökschefen har varit här i 20 år."

Vad har fått tjänstemännen att dra till med storsläggan? Jo, Liljeholt sägs vara en bulvan för sin ex-man, som är olämplig att inneha alkoholtillstånd.

Skiljde sig efter 14 år

Han ägde Belgobaren när hon började extraknäcka där som servitris 2001. De blev ett par, gifte sig, fick barn. För tre år sedan ville hon separera och flyttade ut. Skilsmässan gick igenom 2016 men duon fortsatte att tillsammans driva restaurangen, där hon varit delägare sedan 2012.

– I början var det spänt men vi försökte hålla det professionellt. Det var inte många bland personalen som märkte det och vi gick inte ens ut med det från början, minns krögare Liljeholt.

Stor härva: Känd pubkedja förlorar tillstånd

Misstrodd. Linda Liljeholt har fått köpa sin restaurang alldeles för billigt, enligt socialförvaltningen. Nu har den blivit av med alkoholtillståndet. Foto: Jannie Flodman

Ex-mannen i stor fiffelhärva

Ex-mannen, som tackat nej till att intervjuas, figurerar i andra företag som äger andra krogar. En ekonomisk härva med mycket fiffel uppstår mot slutet av 2017, fortsätter in i 2018, och de andra krogarna blir av med tillståndet. Det är inte slarv enligt socialförvaltningen, utan "medvetna oegentligheter" under lång tid. Grovt, alltså. Och i och med det anses ex-mannen helt olämplig att driva krog – Belgobarens licens ryker i farten.

För att komma ur knipan köper hon och en ny affärspartner ut ex-mannen ur företaget i oktober 2018. Alla band skärs, enligt henne. Inte alls, enligt förvaltningen, som misstänker att hon agerar bulvan åt honom, som då fortfarande ska dra i trådarna.

Fick köpa för en miljon

Förvaltningen värderar Belgobaren till 3 346 229 kronor, medan de nya ägarna fick det för en miljon kronor. Ett solklart underpris, anser tjänstemännen och tycker att det plus det faktum att de har gemensamma barn, styrker bortom allt tvivel att Liljeholt agerar på sin ex-mans uppdrag.

– Men en restaurang utan alkohol är inte värt något. Och det hyreskontrakt vi har är speciellt, det drar ner priset. Värden vill att det ska vara exakt som det är nu och det gör att vi inte kan sälja vidare hur vi vill.

Belgobaren ligger i botten av Freys hotell och har hand om dess servering. Krögaren hyr av hotellet, som har veto gällande verksamheten. Det är för att vem som helst inte ska kunna ta över. Freys vill ha kvar samma inriktning med samma folk som alltid jobbat där.

"Det här min chans att stå på egna ben"

– Jag och mitt ex har endast kontakt gällande barnen. Jag vet inget om de här andra krogarna han är involverad i. Vi har gjort bodelning för flera år sedan, jag har ett eget hem, vi har inga gemensamma ekonomiska intressen.

Att det finns fuffens i krogbranschen, det håller hon med om.

– Absolut. Och bulvaner finns. Jag kan förstå att de misstror mig. Men om de skulle granska vårt kontrakt skulle de se att det inte är värt så mycket. Jag har ingen förståelse för deras bedömning. Det här är en möjlighet för mig att stå på egna ben, bli självständig efter skilsmässan. Nu riskerar allt det att försvinna, säger Linda Liljeholt.

Socialförvaltningen: "Sällan man ser ett så tydligt underpris"

På socialförvaltningens tillståndsenhet är man säker: Belgobaren är populär och framgångsrik och borde kosta mer.

Carina Cutlip, chef på enheten, står säker i beslutet att dra tillbaka Belgobarens tillstånd:

– Ex-frun kvalar in på två praxis för bulvaner. Vad är en typisk bulvan? Jo, oftast är det en närstående familjemedlem eller en före detta affärspartner. Hon är både och. Att de har två stycken omyndiga barn ihop, det är en nära koppling. Det är den bedömning vi gjort och nu får rätten pröva om vi gjort rätt.

Ni har bedömt att de sålt till underpris. Hur tänker ni där?

– De säger att det inte finns ett marknadsvärde och det tror vi inte på. Vi hittar ingen grund för det. Det är ett poppis ställe med ett framgångsrikt koncept. Att ingen annan skulle kunna köpa det, nej, det tycker vi inte är klarlagt. Att företaget är värt mindre utan alkoholtillstånd, det gäller alla.

Är underpriser vanligt?

– Sånt ser vi ofta. Men sällan att det sker så här tydligt.

Det Linda Liljeholt och hennes advokat har räknat på när de kommit fram till sitt pris, är halva värdet på sista bokslutets egenkapital. Då landar man på en miljon kronor.

Det socialförvaltningen räknat på är sista bokslutets egenkapital, plus obeskattade reserver som vid en beskattning skulle frigöra ytterligare eget kapital. Bolagets värdering landar då på omkring 3 346 229 kronor, enligt förvaltningen.