Den del av Snösätra som ingår i reservatet – där också rejvfesterna äger rum – ska börja rivas och saneras nästa år. Då kommer också hyresgästerna i området att sägas upp. Foto: Sacharias Källdén

Staden polisanmäler rejvfester i Snösätra

Rejvfester som pågår till långt in på morgonen, utan tillstånd, stör boende runt Snösätra, menar staden, som nu polisanmält eventen.

  • Publicerad 20:00, 14 nov 2019

Rejvfester som pågår hela nätterna, hela helger, är ingen ny företeelse i Snösätra. Nu är det dags igen, menar flera Söderortsbor som har hört av sig till staden för att få det stoppat.

– Jag förstår att många är förtvivlade och inte kan sova på nätterna, vissa kanske jobbar helg och måste upp tidigt. Om vi får reda på att det ordnas evenemang på vår mark som saknar tillstånd och som stör människor, så polisanmäler vi, säger Finn Cederberg, naturreservatsförvaltare i Enskede-Årsta-Vantör.  

Minst två fester har ägt rum sedan i somras och ett nytt party arrangeras nu i helgen, 15-16 november.

Inte stökigt

Men polisen menar att det inte är så stökigt som det verkar. De har besökt de senaste två festerna och har en bra dialog med arrangören.

– Det råder ingen ordningsstörning på platsen, ingen alkoholförsäljning och inget öppet brukande av droger, varken inne eller ute, säger Henrik Garzon, operativ koordinator i lokalpolisområde Farsta-Vantör.

När det gäller ljudnivån har polisen ställt sig en bra bit från festen för att lyssna hur mycket man störs, och det är väldigt lite, enligt Garzon.  

Hittills har det varit oklart om rejvfesterna ska betraktas som privata fester eller offentliga tillställningar. För det senare krävs nämligen tillstånd.

– Vi fick precis svar från vår juridiska enhet att det här ska ses som offentliga tillställningar, så vi kommer att åka dit i helgen och skriva en anmälan, säger Henrik Garzon.

Kan bli böter

Det som troligen blir följden är böter, enligt Henrik Garzon. Fortsätter de ändå med festerna kan det komma att betraktas som återkommande brottslighet, tillägger han.

Sebastian Lopez, ägare till ljud- och ljusföretaget Technohearts AB, som ordnar fester i Snösätra, säger att de har blivit felaktigt beskyllda, och anmälda.

– Det är andra fester i området som folk stör sig på, inte våra. Jag har själv varit där och sagt till.

Och han vill inte kalla sina arrangemang för rejv.

– Det är ett förlegat ord för illegala technofester. Vi ordnar privata fester i vår egen lokal där vi spelar elektronisk musik. Alla som är där är inbjudna medlemmar, det är inte öppet för vem som helst.

Totalt arrangeras fem fester under året för max 200 personer.

Dygnslånga rejvfester på Snösätra förstör livet för Fagersjöbor: "Går inte att leva så här"