Nu måste Enskededalens servicehus rätta till bristerna, annars tvingas de betala skadeståndet. Foto: Karin Nilsson

Staden riskerar böter efter brister på äldreboende

Staden riskerar 100 000 kronor i böter för brister i arbetsmiljön på Enskededalens servicehus. Det är nattpersonalen som har det för stressigt.

  • Publicerad 16:30, 27 nov 2018

Det var i maj i år som skyddsombud från Enskededalens servicehus i Dalen kontaktade Arbetsmiljöverket, AV. Orsaken är att nattpersonalen på boendet har för hög arbetsbelastning, enligt ombuden, samtidigt som staden planerade att dra ner personalstyrkan nattetid från tre till två personer. Något som nu har genomförts.

100 000 kronor i böter

I juni gjorde AV ett inspektionsbesök, även i augusti och oktober. Sedan dess har staden, som driver Enskededalens servicehus, gjort flera ändringar i rutinerna, men det är inte nog, menar AV. Nu har myndigheten fattat beslut om ett vite på 100 000 kronor om de inte rättar till problemen.

– Vi jobbar med att komma till rätta med kraven. Vi anser att resurserna är tillräckliga, men vi behöver bli tydligare i schemat när gäller vila och rast, hur lång tid ett arbetsmoment eller en förflyttning bör ta och göra riskbedömningar, säger Leif Kananen, chef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör.

Krav på fler raster nattetid

Tanken med neddragning av nattpersonal är att den resursen ska kunna användas dagtid på boendet istället, enligt Leif Kananen.

I AV:s senaste beslut ställs krav på att resurserna är anpassade till arbetet som ska utföras, så att det inte blir för hög arbetsbelastning med risk för ohälsa hos personalen. Särskild hänsyn ska tas till att arbetet utförs nattetid. Då behövs fler eller längre avbrott i arbetet och platsen för rast och vila ska vara i en ostörd, lugn miljö, enligt AV.

Senast 15 mars nästa år ska allt vara åtgärdat.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Förskola grovt försenad när grannar överklagar

Nyheter Påverkar flera barngrupper i Bagarmossen Den nya jätteförskolan skulle stått klar nästa år. Så blir det inte. På grund av en bostadsrättsförenings överklagan har man inte ens kunnat börja bygga i Bagis än.söndag 9/12 20:19

Helt ny stadsdel i Söderort får grönt ljus

Nyheter 1 100 lägenheter, F-9-skola och handelslokaler Den nya stadsdelen Mälaräng ska göra Skärholmsvägen till ett stadsstråk med bland annat 1 100 bostäder. Nu ger stadens tjänstemän sitt godkännande av planerna.söndag 9/12 20:00