Nu måste Enskededalens servicehus rätta till bristerna, annars tvingas de betala skadeståndet. Foto: Karin Nilsson

Staden riskerar böter efter brister på äldreboende

Staden riskerar 100 000 kronor i böter för brister i arbetsmiljön på Enskededalens servicehus. Det är nattpersonalen som har det för stressigt.

  • Publicerad 16:30, 27 nov 2018

Det var i maj i år som skyddsombud från Enskededalens servicehus i Dalen kontaktade Arbetsmiljöverket, AV. Orsaken är att nattpersonalen på boendet har för hög arbetsbelastning, enligt ombuden, samtidigt som staden planerade att dra ner personalstyrkan nattetid från tre till två personer. Något som nu har genomförts.

100 000 kronor i böter

I juni gjorde AV ett inspektionsbesök, även i augusti och oktober. Sedan dess har staden, som driver Enskededalens servicehus, gjort flera ändringar i rutinerna, men det är inte nog, menar AV. Nu har myndigheten fattat beslut om ett vite på 100 000 kronor om de inte rättar till problemen.

– Vi jobbar med att komma till rätta med kraven. Vi anser att resurserna är tillräckliga, men vi behöver bli tydligare i schemat när gäller vila och rast, hur lång tid ett arbetsmoment eller en förflyttning bör ta och göra riskbedömningar, säger Leif Kananen, chef för äldreomsorgen i Enskede-Årsta-Vantör.

Krav på fler raster nattetid

Tanken med neddragning av nattpersonal är att den resursen ska kunna användas dagtid på boendet istället, enligt Leif Kananen.

I AV:s senaste beslut ställs krav på att resurserna är anpassade till arbetet som ska utföras, så att det inte blir för hög arbetsbelastning med risk för ohälsa hos personalen. Särskild hänsyn ska tas till att arbetet utförs nattetid. Då behövs fler eller längre avbrott i arbetet och platsen för rast och vila ska vara i en ostörd, lugn miljö, enligt AV.

Senast 15 mars nästa år ska allt vara åtgärdat.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Söderortsbutiken som är mångas räddning

Krönika Andreas Jennische om en sida av Stockholm som sällan syns Följ med till Stockholms enda butik som riktar sig till personer som har svårt att få ekonomin att gå ihop.lördag 23/2 11:47

Frågan om parklekarna är i högsta grad politik

Krönika Andreas Jennische om nedskärningarna i Skarpnäck En krympt budget beror alltid på politiska beslut.lördag 23/2 10:43