Ska vändas? Bilden föreställer Apples nuvarande förslag på hur butiken bör se ut. Foto: Apple/Foster + Partners

Staden säger ja till Apple i Kungsan – men butiken måste göras om

Det blev ja till bygget av en Apple-butik i Kungsträdgården - men med krav på en rad förändringar. “Det kommer att behöva omarbetas rejält”, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

  • Publicerad 16:16, 15 apr 2016

G

Bygget av Apples tänkta flaggskeppsbutik i Kungsträdgården tar nu ännu ett steg mot att bli verklighet.

Den röd-grön rosa majoriteten i stadsbyggnadsnämnden har sagt ja till att starta planarbetet. Men inte utan krav på förändringar.

– Vi startar planarbetet nu men vi säger inte ja till den nuvarande förslaget. Det kommer att behöva omarbetas rejält om det ska fungera, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Hus med två framsidor

Vi har tidigare kunnat berätta att det bland annat kommer att krävas att byggnadens mått minskas och att butiksentrén måste vara vänd mot Hamngatan. Det bekräftas nu.

– Det är en svår plats, en känslig plats och i allra högsta grad en offentlig plats. Det är Stockholmarnas vardagsrum och det har Apple inte riktigt förstått, säger Roger Mogert.

– Vi säger därför att det ska vara ett hus med två framsidor. Det vill säga en kommersiell sida mot Hamngatan. Samtidigt behöver du möta Kungsträdgården så att den uppfattas som publik, och då med ett café eller servering. Så det skulle jag säga är den stora nöten att knäcka, säger han.

Inspireras av glaspaviljongerna

Ambitionen är, enligt Mogert, att utforma delen mot Kungsträdgården i samma stil som glaspaviljongerna längs kanterna.

Samtidigt kommer Apples tänkta ljusskärm inte få vara vänd mot parken som föreslaget, utan den ska i stället vetta ut mot Hamngatan.

– Vi tror att det det finns förutsättningar att hitta en sådan lösning, säger han.

Stadsbyggnadskontoret ska nu utforma den nya detaljplanen. Arbetet beräknas vara färdigt tidigast om två år.

Vill ha butiken på annan plats

Den borgerliga oppositionen, förutom Centerpartiet som röstade för förslaget, har varit tydliga med att de hellre ser Applebutiken på en annan plats och i stället vill öppna upp och utveckla parken.

– Vi tycker att man börjar i fel ände när det gäller Kungsträdgården. Det finns många funderingar kring hur man kan förbättra och lyfta platsen. Att då börja med att låta en ny aktör expandera i en stor del av parken som också är en öppning mot Hamngatan är därför fel, säger oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Han understryker samtidigt att det finns ett behov av techjättens närvaro i Stockholm.

– Det är väldigt bra för Stockholm att de ska etablera sig med en flaggskeppsbutik men vi förordar då att man finner en ny lokalisering och placering av den, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.