KOMMER TILLBAKA. Staden satsar på nytt på samkönade trafikljus under årets Europride. Foto: Stockholms stad

Staden sätter upp samkönade trafikljus igen

De pride-inspirerade övergångsställena kommer tillbaka till årets Europride. Och trafikborgarrådet öppnar för att göra de samkönade trafiljusen permanenta i framtiden.

  • Publicerad 10:48, 2 jul 2018

Det var till förra årets Pridefestival som Stockholm för första gången beslutade att göra trafikljusen vid fyra övergångsställen kring Östermalms IP samkönade.

På platserna byttes linserna på fotgängarlyktorna ut för att lysa med samkönade par istället.

Satsningen väckte stor uppmärksamhet och nu är det klart att staden gör samma sak under årets Europride.

Stockholm sätter upp samkönade trafikljus

– Vi fick mycket stor respons och den var genomgående positiv, sedan finns det alltid såna som stör sig. En del klagade på pengarna men det blev mycket billigare än beräknat och det är absolut värt pengarna att göra det här. Det är viktigt att visa upp att vi är en modern, levande stad som är tolerant, ett Stockholm för alla, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förra året beräknades insatsen kosta 100 000 kronor första men den faktiska notan landade på 38 000 kronor. I år blir den lägre enligt trafikkontoret, runt 30 000 kronor, då det bara är tre trafiksignalsanläggningar där linserna byts ut på grund av vägarbeten på Lidingövägen. Totalt rör det sig om cirka 50 LED-lampor som ska bytas till linser med jämnt fördelat tjej-tjej och kille-kille, enligt trafikkontoret.

Europride hålls mellan 27 juli och 5 augusti, linserna sätts upp en dag innan starten och tas ner en dag efter att festivalen har slutat. Men trafikborgarrådet öppnar upp för att låta de bli permanenta i framtiden.

Kan det bli aktuellt att byta ut trafikljusen på fler ställen?

– Inte i dagsläget, men vi har de här linserna i lager och kan sätta upp dem igen. Men jag kan konstatera att trafikkontoret gör bedömningen att de följer vägmärkesförordningen och jag skulle kunna tänka mig att ha dem uppe året runt. Då skulle till exempel stockholmarna kunna få bestämma var det skulle vara mest lämpligt att ha såna hbtq-inspirerade korsningar. Vi borde inte behöva skruva ner dem bara för att Europride slutar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Omöjligt evakuera Citybanan utan rulltrappor

Nyheter Frågor och svar om haveriet på stationerna Stockholm City och Odenplan Varför bygger man en supermodern tåganläggning utan vanliga trappor? Och varför måste man stänga hela stationen när rulltrapporna inte fungerar. Vi frågade Trafikverket, som byggt de nya stationerna...tisdag 17/7 6:50

Då vet du att låten är en sommarplåga

Nyheter Expertens guide till musiken vi hatar att vi älskar Sommar, sol, och enerverande hitlåtar som vägrar lämna din hjärna i fred. Nu på lördag fixar Debaser en helkväll med rakt igenom sommarplågor. Kreddkänsliga personer varnas.måndag 16/7 21:15