Vårkänslor och ingen snö så långt ögat kan nå. Men vinterberedskapen pågår fortfarande. Foto: Sofie Axelsson

Staden sparar flera miljoner på snöbristen

Årets vinter har varit minst sagt mild vilket kan spara Stockholms stad miljoner. Men när snön inte gömmer skräpet behöver man i februari istället för snöröjning tänka på städning.

  • Publicerad 09:57, 24 feb 2020

I ett klimat som börjar bli varmare finns det mycket att oroa sig för, men något som kan vara positivt är att kostnaderna för snöröjning troligtvis går ner.

– Om det inte kommer någon snö fram till april kommer vi att spara in cirka 40 miljoner kronor i budgeten, säger Malinda Flodman, kommunikatör på Stockholms stad.

Men helt kostnadsfri blir inte vinterarbetet trots avsaknaden av snö. I Stockholms stad har man dels rörliga och fasta avtal för att hantera snöröjning. De fasta avtalen behöver vara kvar, menar Malinda, för att kunna vara beredda med redskap och personal. Det klimatexperter tror är att vädret generellt kommer att bli varmare men att det även kan bjuda på extremer.

– Så när det väl snöar kan det komma massvis med snö. Vintern är inte slut än så beredskapen måste vara kvar ett tag till, säger Malinda Flodman.

Helt sysslolösa är inte heller vinterarbetarna.

–  De är ute nästan varje natt för att förebygga halkrisker, även om det inte finns någon snö kan det fortfarande bli väldigt halt. Sedan har vi fått ställa om vissa snöröjningsfordon för att städa och sopa. När det inte finns någon snö ser det ju ut som det gör under andra delar av året, vilket också påverkar hur vi jobbar, säger Malinda.

Snöröjningsbehovet i Stockholms stad har varierat en hel del de senaste tio åren. Kostnaderna beror även på upphandlingar av 11 olika avtal som kan skilja sig från år till år. Generellt kan man dock se att de senaste 5 åren har budgeten för snöröjning hållit sig omkring 150 miljoner kronor medan man åren 2010, 2011 och 2012 hade kostnader på över 225 miljoner kronor, med högsta siffran 2010 som då låg på 265 miljoner.