Tele2 Arena och Globen. Foto: Pixprovider

Staden tappar stora intäkter kring arenorna

Inte ett enda evenemang sedan 10 mars och tomt på folk i nöjesgallerian Tolv Stockholm. Staden och företagen i arenaområdet tappar stora intäkter just nu.

  • Publicerad 10:00, 27 maj 2020

Stadens bolag SGA Fastigheter AB, som äger Globen, Annexet, Hovet och Tele2 Arena, blöder ekonomiskt just nu på grund av corona. Det gör även de företag som driver restauranger och aktiviteter i Tolv Stockholm.

"En hemsk cocktail"

Tolv Stockholm skriver på sin hemsida: ”Även vi har drabbats extremt hårt av viruset covid-19. För vår del är det en hemsk cocktail av flyttade och inställda konserter i Globen-området, inställda idrottsevenemang, avstannad sport i största allmänhet, inställda konferenser, karantäntider och människor som är allmänt rädda.”

Det här har gjort att hyresgästerna i gallerian under Tele2 Arena har begärt hyressänkning av staden för att klara av situationen.

– Hyresgästerna i Tolv Stockholm förlorar mycket försäljningsintäkter just nu och har svårt att betala hyrorna till oss. Därför diskuterar vi nu kontinuerligt hyresuppskov och nedsättningar med var och en av dem, säger Mats Viker, VD i SGA Fastigheter.

Konsekvensen blir att stadens bolag tappar hyresintäkter, enligt Mats Viker.

Finns det risk att den planerade renoveringen av Globen skjuts upp?

– Inga beslut är fattade än så länge om att skjuta på planerade renoveringar och investeringar, men vi vet inte hur resten av året ser ut. Det beror på situationen i höst, säger Mats Viker.

Allt inställt sedan 10 mars

Även eventföretaget Stockholm Live, som SGA hyr ut de fyra arenorna till, har det tufft. Den 10 mars var sista evenemanget i arenaområdet – Djurgården hockey mot Rögle – sedan dess är alla evenemang inställda eller framflyttade.

– Vi har vad som kan liknas med näringsförbud. Genom att vi inte har haft något evenemang sedan 10 mars så har vi inte heller haft några intäkter sedan dess, och det gäller ju alla i vår bransch. Vi har ungefär 300 evenemang per år och har bara kunnat genomföra de under januari och februari, säger Daniel Stålbo, kommunikationschef på Stockholm Live.

De har klarat situationen på kort sikt genom att planera om med de flesta av sina arrangörer, tillägger han, men det krävs ett besked från staten inom kort för att de ska kunna planera framåt.

– Det är stort tryck på bokningar från starten av nästa år, så vi har stora förhoppningar om en ljus framtid, även om det kan ta tid innan vi är tillbaka på samma nivåer som innan corona-krisen, säger han.

Globen shoppings ägare kritiserar staden

Så här ska Globen byggas om när Hovet rivs

Staden ska testa helt ny teknik för att krympa Globen