Ny regi. Stadsdelen tar över äldrebeondet Kristallgården som byter namn till Älvsjögården. Foto: Elina Lundberg

Staden tar över äldreboende i Älvsjö

Efter att ha drivits av Vardaga i många år återgår i veckan äldreboendet Kristallgården i kommunal regi. Men redan nu öppnar Älvsjös M-topp för att låta privata aktörer ta över igen.

  • Publicerad 12:23, 28 okt 2019

Det var det S-ledda styret som drev igenom en återkommunalisering av vård- och omsorgsboendet under förra mandatperioden. Trots motstånd från Miljöpartiet lokalt i Älvsjö klubbade den förra rödgrönrosa majoriteten igenom beslutet att återta Kristallgården i kommunal drift i äldrenämnden.

Därmed blev det ingen ny upphandling av boendet som drivits av Vardaga i nästan tio års tid. Synd, anser Moderatledaren Johan Nilsson, nuvarande nämndordförande i Älvsjö.

– Det är genom upphandling vi säkerställer att vi får ”mest och bäst” för våra skattepengar. Kommunen hade kunnat delta i en sådan konkurrensutsättning genom ett egenregianbud, så upphandling behöver inte innebära att det blir en privat utförare, säger han.

Trots maktskiftet stoppas inte återkommunaliseringen. Tiden var knapp för att hinna med ny upphandling innan Vardagas avtal löpte ut den sista oktober. Boendet tas nu istället över av stadsdelen och byter namn till Älvsjögården.

M vill upphandla igen

Och Johan Nilsson ser trots allt fördelar med att stadsdelen nu driver tre äldreverksamheter under samma tak. I huset finns förutom vård- och omsorgsboendet också kommunalt drivna hemtjänsten och ett servicehus. På kort sikt tror han på ett effektivare användande av äldreomsorgens resurs.

Efter maktskiftet: Nu får Älvsjö kommunal hemtjänst igen

– I det långa perspektivet ser jag goda möjligheter att upphandla hela verksamheten för att genom anbud få se vad olika aktörer kan erbjuda för högre kvalitet och bättre service, säger Johan Nilsson (M).

S: Extremt kostsamt

Men Stefan Johansson (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden, välkomnar att Älvsjöborna nu har ett kommunalt alternativ när de ska välja äldreboende och ser ingen vinst med en ny upphandling.

– Att ta bort det enda kommunala alternativet bara för att få upphandla är extremt kostsamt och bara ideologiskt drivet. Moderaterna tror ju själva på idéen med valfrihet och nu får vi äntligen igen en utförare i offentlig regi i Älvsjö. Och det är jättebra, säger Stefan Johansson.