Nu blir Högdalens simhall återigen kommunal. Foto: Stockholmdirekt

Staden tar tillbaka driften av simhallen i Högdalen

De styrande i Stockholm vill ta tillbaka Högdalens simhall i kommunal regi, samtidigt som de ligger i tvist med företaget som driver hallen.

  • Publicerad 21:09, 19 sep 2017

Ikväll väntas staden fatta beslut om att ta tillbaka Högdalens sim- och idrottshall i kommunal regi. Hallen har drivits av Actic Sverige AB de senaste fem åren och staden har möjlighet att förlänga avtalet i fyra år. Men istället väljer de nu att ta över verksamheten.   

Varför?

– För att vi tycker att de har misskött sitt uppdrag, i flera delar. Bland annat förväntas de jobba enligt stadens idrottspolitiska program med prioriterade målgrupper och det har inte gjorts, kundundersökningar visar att de ligger under snittet i betyg på i princip allt och de inte har skickat in rapporter och åtgärdsplaner trots flera påtryckningar, säger Alexander Lindholm, (S), tf idrottsborgarråd.

Exempel på prioriterade grupper är barn i åldern 6-13 år som behöver extra simträning och personer som har ett medicinskt behov av att röra på sig mer, även personer med funktionshinder och invandrarbakgrund.

– Här har satsningarna istället minskat och när det gäller fokus på barn 6-13 år helt upphört, säger Alexander Lindholm.  

Ligger i tvist med företaget

Tjänstemännen har fört en dialog regelbundet med företaget om bristerna, enligt Alexander Lindholm, men det har inte hjälpt. Simhallen kommer i så fall att drivas av staden från och med 1 juli 2018.

Samtidigt pågår en rättslig tvist mellan Actic och staden. Det handlar om att staden sagt att de skulle utföra en större renovering under avtalsperioden och att företaget under renoveringen skulle ha fått avgiften som de betalar till staden sänkt. Men renoveringen genomfördes aldrig, därför har det inte funnits skäl att sänka avgiften, menar staden.

– De har ju kunnat hålla öppet hallen som vanligt hela tiden, säger Alexander Lindholm.

Actic å sin sida menar att de har rätt till sänkt avgift på grund av att hallen aldrig renoverades som utlovats.

Moderaterna i Stockholm vill att staden istället gör en ny upphandling.

– Vi saknar helt vad Actic svarat på kritiken och deras syn på detta. Det hade vi önskat en betydligt tydligare redovisning av. En ny upphandling vore bäst, inte att driva i egen regi, säger Bo Sundin (M), vice ordförande i idrottsnämnden.

Stockholmdirekt har sökt ansvariga för Actic i två dagar men de har inte ringt tillbaka.

LÄS ÄVEN

Högdalens simhall stänger i ett halvår

Upprustning av Högdalens simhall inte förrän 2018

HELA LISTAN: Så smutsigt är ditt badhus

Hyreschock hotar Fria teatern i Högdalen

Nyheter Ny fastighetsägare vill rusta upp huset och införa markandshyror Fria teatern i Högdalen har fått en ny fastighetsägare som vill fräscha upp huset och höja hyrorna rejält. “Omöjlig nivå för oss att klara” säger teaterns konstnärliga ledare.torsdag 20/6 9:52

Staden tar strid för kritiserade studentlyor

Nyheter Kärrtorp kan fortfarande få femvåningshus – har överklagats av boende Stockholms stad har sagt sitt i den långdragna frågan om studentbostäder i Kärrtorp. Och de vidhåller vad man beslutat om tidigare: bostäderna ska byggas. Nu ska Mark- och miljööverdomstolen säga...torsdag 20/6 9:46