Staden tvångskrymper uteservering i SoFo

Krögarna i strykjärnshuset på Katarina Bangata i SoFo får rejält krympta uteserveringar när staden vill ha öppna vyer mot Götgatan. Uselt, anser Bananas ägare: ”Tomma grusytor finns det gott om”.

  • Publicerad 15:08, 10 okt 2017

Det är krogarna Banans och Mittemot Skrapan som ligger på Katarina Bangata strax intill Götgatan som kommer få betydligt mindre uteserveringar nästa år.

Under hösten och våren ska staden ta bort buskagen som ramar in dagens uteserveringar i allén och lägga ut grus istället. Tanken är att det ska bli en mer öppen vy och passage till Götgatan.

Miljonförlust för krögare

Samtidigt ska trottoaren närmast strykjärnshuset breddas. Här kommer krögarna få mer utrymme för bord och stolar vid fasaden än idag. Men krögaren Jakub Vávra på Banans är inte nöjd.

– Vi förlorar ändå hälften av våra platser. Det är ett avbräck på en miljon för oss varje sommar. Plus att investeringarna på en halv miljon som vi har gjort i uteserveringen är bortkastade, säger han.

Bananas i SoFo byggde bar runt träd – nu åtalas krögaren

Men Ewa Reuterbrand på trafikkontoret försvarar beslutet. Buskarna som staden satte ut så sent som 2101 dör på den skuggiga platsen och staden vill åter öppna upp mellan Katarina Bangata och Götgatan.

– Då kan gående se och röra sig friare här. Vi tänker att det ska bli en mötesplats på Götgatan. En social plats men som inte är kommersiell utan en allmän plats där man inte behöver köpa vin och öl för att få vara, säger Ewa Reuterbrand.

Klart: Södermalmskrogens populära uteservering måste krympas

Staden vill ge fotgängare fritt rum

Bananas har startat en namninsamling och tryckt upp pins för att rädda den hotade delen av uteserveringen.

– Det är inte försent att stoppa planerna förrän de har börjar gräva. Fram till dess försöker jag motarbeta det här, säger Jakub Vávra.

Enligt Ewa Reuterbrand på trafikkontoret har staden haft en lång dialog med krögaren men nått vägs ände.

– Han har en av de största uteserveringar på Söder ändå men vi bygger inte staden i första hand för restauratörer utan för allmänheten som behöver kunna få röra sig och få fritt rum här, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.