Avgränsning. Naturreservatet ska vara inom den streckade linjen. Foto: Stockholms stad

Staden utökar reservatet i Årsta

Årstabornas protester har fått staden att backa, litegrann. Politikerna lovar att lämna Trollparken orörd i det nya naturreservatet.

  • Publicerad 10:11, 30 nov 2017

Det nya förslaget till beslut innebär att reservatet utökas med en hektar och marken som kommer att lämnas orörd är den populära Trollparken.

– Årstaskogen är en viktig del i Stockholms sammanhållna grönstruktur, men även för stockholmarna som besöker skogen. Därför är det särskilt roligt att vi nu kan ta beslut om en gränsdragning som innebär att vi bättre tar hänsyn till barnperspektivet samtidigt som vi skyddar denna värdefulla skog för framtiden, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

1000 bostäder

Tidningen har berättat tidigare att staden planerar att bygga cirka 1000 bostäder i kanten av Årstaskogen och göra det som blir kvar till naturreservat. Det här har väckt ilska bland Årstaborna och via nystartade nätverket Bevara Årstaskogen har de jobbat sedan i somras med att få staden att ändra sina planer.

Även Årsta Holmar ingår i det nya naturreservatet. Ärendet går upp i exploateringsnämnden, stadsbyggnadsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden under december 2017 och beslut väntas i kommunfullmäktige i början av 2018.

Årstaborna pressade politiker om bygge i skogen

Planen: 1000 nya bostäder i Årstaskogen

S-politikern Lars Arell fick frågor av Årstaborna på ett möte i somras. Foto: Eva Tonström

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sprututbyte vid Gullmarsplan kan stoppas

Nyheter Röd-gröna och M säger nej Nu säger även S, MP och M nej till en ny sprutklinik bredvid en förskola vid Gullmarsplan. Det betyder med största sannolikhet att förslaget stoppas.måndag 18/12 16:39

Efter grannarnas stöd – nu kan de öppna butiken igen

Nyheter När deras butik totalförstördes i en brand gick lokalsamhället ihop Efter bara några månader i ny ägo totalförstördes Hammarbys livs och godis i Skärmarbrink i en brand. Med hjälp av grannarnas starka stöd har ägarna nu slagit upp dörrarna till butiken på nytt.måndag 18/12 15:24