Mellqvists kaffebar är en av Röstrandsgatans inrättningar som fått tillstånd för dubbla uteserveringar. Isak Hagberg jobbar på kaféet. Foto: Mimmi Epstein

Staden vädjar till krogar: Ta bort uteserveringarna

Krogar och fik på Rörstrandsgatan har uteserveringar på trottoarerna och i gatan – även utanför gågatan. Nu ångrar sig staden som tillåtit detta och vädjar till företagarna att banta sina serveringar rejält.

  • Publicerad 19:00, 21 jun 2017

Uteserveringarna på Rörstrandsgatan breder ut sig och tar i år över parkeringsplatser i gatan även på gatunummer där det inte är sommargågata.

Flera fik och krogar har valt att nappa på stadens erbjudande att hyra p-platser för att göra gatan mer levande. Samtidigt har de behållit sina uteserveringar på trottoaren.

Staden har gjort en tabbe

Nu inser trafikkontoret att detta är ett misstag. Företagarna på Rörstrandsgatan borde aldrig ha fått tillstånd för de dubbla uteserveringarna.

Här öppnar sommarens största sommargågata

– Vi har varit för snabba att ge dem tillstånd för parkeringarna. Först skulle de ha återkallat sina gamla tillstånd för servering vid fasaderna, men nu har de alltså fått två giltiga tillstånd. Det är vårt misstag, säger Ulrika Falk, enhetschef på trafikkontoret.

Nu kommer staden att be de berörda krogarna och fiken att välja bort en av sina två uteserveringsytor, trots att ingen fotgängare än så länge klagat på framkomligheten.

Problem direkt när Helldén förbjuder bilar på Rörstrandsgatan

– Vi måste påtala det här för krogarna och påbörja en dialog med dem för att få en förståelse för detta. Poängen med att ha en uteservering på parkeringen är att det ska bli gott om plats för fotgängare på trottoaren. Har man både och så blir det inte så, säger Ulrika Falk.

Svårt att tvinga bort uteserveringarna

Hur många företagare som kommer vilja banta sina uteserveringar frivilligt precis när sommarsäsongen drar igång återstår att se. Trafikkontoret kan inte tvinga dem.

– Vi är bara remissinstans till polisen som kan återkalla vissa tillstånd om vissa villkor uppfylls men det är inte det enklaste, säger Ulrika Falk.

Satan i Rörstrandsgatan vad bra det gick!

Inget stöd från trafikborggaråd

Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är det inte aktuellt att tillåta dagens möblering, med servering i gatan och på trottoaren, på sträckor där det inte är sommargågata om inte trottoarerna är väldigt breda.

– Vi tycker att det är positivt att parkeringsplatser kan användas till större uteserveringar samtidigt som det frigörs yta på trottoarerna för gående. Det är en win-win för alla, säger Daniel Helldén.

Dessa krogar berörs

Här är krogarna på Rörstrandsgatan, utanför sommargågatan, som hyrt parkeringsplatser för att ha uteserveringar i gatan:

Non Solo Bar, Rörstrandsgatan 4

Mellquists café, Rörstrandsgatan 4

Restarurang rött, Rörstrandsgatan 19

Humlehof, Rörstrandsgatan 19

Bagpiper's Inn Pub Rörstrandsgatan 21 

Shanti Touch of Bengal, Rörstrandsgatan 23

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

L vill stoppa arbetet på Norr Mälarstrand

Nyheter Hård kritik efter trädfällningarna: "Uselt" Liberalerna menar att arbetet med Norr Mälarstrands gångstråk strider mot detaljplanen och kräver nu att arbetet stoppas. Även Naturskyddsföreningen har anmält jobbet till länsstyrelsen. Men...onsdag 20/6 19:00

Norrtulls SK får fint integrationspris

Nyheter Belönas med Nelson Mandela-priset Fadderfamiljer, skänkta träningskläder och innebandy för nyanlända och etablerade mammor. Nu belönas Norrtulls SK av staden för sitt integrationsarbeteonsdag 20/6 15:24