Staden har lanserat en informationskampanj med info om corona på flera språk. Skärholmen är en av stadsdelarna som berörs. Till höger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm. Foto: Claudio Britos/Linda Gren

Staden växlar upp med corona-info

En stor del vårdade för corona har varit från Järvafältet. Därför lanserar Stockholms stad en informationskampanj i de områden där det kan behövas – bland annat i Skärholmen.

  • Publicerad 15:28, 25 mar 2020

Vi har inte bedömt att det behövs några extra insatser, utan vi var redan igång.

På tisdagseftermiddagen meddelade Region Stockholm att Smittskydd Stockholm analyserat de inlagda för sjukhusvård för coronasmitta, och att de sett en överrepresentation av invånare från Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista.

Med anledning av detta gick staden på onsdagsmorgonen ut med att man kommer vidta snabba åtgärder för att säkerställa att information om viruset ska nå ut till alla, oavsett var man bor eller vilket språk man talar. Bland annat håller 6 500 affischer på att sättas upp, bland annat i Skärholmens stadsdelsområde.

– De kommer att sitta i trappuppgångar, på pelare och annat. Stockholms stad stödjer redan kampanjer och information från till exempel regionen och 1177 som sedan länge funnits på olika språk, men uppenbarligen behöver vi göra mer, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Förutom affischerna kommer 16 mobila pelare med information att finnas. Staden har även haft extra kontakt med moskéföreträdare, äldreboenden och medborgarkontor, där man nu säkerställer att det finns material på olika språk.

I Skärholmens stadsdel rullar arbetet på som innan:

– Vi har inte bedömt att det behövs några extra insatser, utan vi var redan igång, säger Andreas Thorstensson, avdelningschef på stadsdelsförvaltningen.

– Vi skickar ut brev och har kontakt med föreningar och grupper som kan behöva extra information, och medborgarkontoret har också öppet där det finns information. Vi upplever att det tas emot, och de frågetecken som dyker upp jobbar vi för att räta ut.