Hemmet för gamla i Enskededalen. Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia

Staden vill bygga 50 hyresrätter för äldre

Staden vill bygga 50 nya seniorlägenheter som hyresrätter vid Hemmet för Gamla. Bostäderna byggs i stadsvillor på vårdboendets mark.

  • Publicerad 16:41, 5 nov 2019

Hemmet för Gamla, som ligger vid Gamla Tyresövägen i Enskededalen, kan komma att utökas med 50 seniorlägenheter för personer över 65 år. Det är stadens eget fastighetsbolag, Micasa AB, som ligger bakom ansökan och lägenheterna ska fördelas som hyresrätter.

Micasa vill bygga så kallade stadsvillor med flera lägenheter i.

– Det är ett mindre flerfamiljshus som ska föra tankarna till en större villa. Antalet stadsvillor beror på hur många lägenheter som kan rymmas i varje villa, säger Ann Wetterström, projektledare på exploateringskontoret.

Det finns redan idag fyra stadsvillor av det här slaget längs Gamla Tyresövägen, öster om Hemmet för Gamla.

Inflyttning 2024

Exakt var de nya husen skulle placeras är inte klart, men ytor som diskuteras ligger i västra delen av området.

– Det får vi utreda under planprocessen men vi kommer inte att placera något hus precis framför den gamla sekelskiftsbyggnaden Hemmet för Gamla. Vi är i ett tidigt skede, säger Ann Wetterström.

Seniorlägenheter är anpassade för äldre med en gemensam samlingslokal. Ärendet ska upp i exploateringsnämnden nästa vecka. Om det blir ja hela vägen kan inflyttning ske år 2024.

Den äldsta byggnaden på Hemmet för Gamla är från 1895 och håller inte längre måttet som vård- och omsorgsboende, därför hyrs det huset ut till nyanlända familjer. Förra året flyttade cirka 60 familjer in där. SISAB har fått frågan om de vill köpa huset och göra om till skola men de har tackat nej.

Nyanlända flyttar in i Hemmet för gamla

Här massbegravdes folk när koleran lamslog Stockholm

Nyheter Parken i Söderort är fortfarande full av skelett Det var fartyget Mitchell från England som tog koleran till Sverige. På bara några veckor dog tusentals stockholmare. Många begravdes här på Kolerakyrkogården i Söderort.lördag 22/2 8:30

Stark kritik mot stängd fritidsgård i Rågsved

Nyheter "Det är politisk handlingsförlamning" I tre månader har Rågsveds fritidsgård varit stängd, utan en plan för när den kan öppna igen. Nu vill Ulf Walther, (S), att kommunstyrelsen lägger sig i saken.fredag 21/2 16:58