Vision. Nästa höst vill staden dra igång parkbygget i norra Fatburen där det också kan byggas nya bostäder (på skissen sedda från Högbergsgatan). Foto: White/Tegmark & Kjellander + Sjöberg

Staden vill bygga bostäder i park på Söder

Nästan 200 miljoner kronor. Så mycket kostar Söders nya stadspark. För att slippa en storförlust vill staden bygga omstridda bostäder i parken.

  • Publicerad 17:13, 27 nov 2017

Efter år av arbeten med Citybanan håller nu staden på att planera hur norra Fatbursparken, mellan Medborgarplatsen och Södra station, ska bli en ny grönskande stadspark.

Södermalmsnytt har tidigare rapporterat att det bland annat ska bli en ny lekplats, stora gräsmattor, ett diagonalt promenadstråk och en ”superklättervägg” här.

Notan stiger

Nu kommer prislappen för satsningen: 199 miljoner kronor beräknas det kosta att bygga upp parken igen efter Citybanan. Det är 70 miljoner mer än staden tidigare räknat med.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Nästan hälften av kostnaden är stadens finansiering av överdäckningen av järnvägsspåren i parken som gjorts av Trafikverket, som staden velat få till för att få slippa tågbuller och föroreningar.

Trots att notan för parken drar iväg är det nödvändigt att göra storsatsningen, enligt exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog (S).

– Ja, det kommer att bli en jättefin park när den är iordningställd. Det har varit eländigt där för boende i området under lång tid, säger han.

Nya bostäder

För att få in pengar till projektet väcker nu staden liv i de gamla planerna på att bygga bostäder i parkens norra del, JH Romans park, närmast Högbergsgatan. Det kan bli 65-75 bostadsrätter i två hus.

Men det finns flera risker med att bygga ovanpå stambanan som länsstyrelsen flaggat för, bland annat vid en olycka med farligt gods. Därför har det projektet stått stilla sen 2013 men nu i vår ska arbetet dra igång igen.

Jan Valeskogs (S) förhoppning är, trots riskerna, att parkbygget som varit omstritt kan bli verklighet.

– Jag är optimistisk till att det ska gå. Jag tycker det vore bra med bostäder här men det är osäkert hur många lägenheter som är möjliga, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Försäljningen av marken till bostäderna kan ge staden runt 212 miljoner kronor, men bygget och därmed också finansieringen av Fatbursparken, bedöms som osäkert av staden.

Risken finns med andra ord att parken blir ett rejält förlustprojekt.

Byggstart nästa år

Politikerna i exploateringsnämnden och senare också kommunfullmäktige ska nu ta ställning till budgeten för parken. Sen väntas upprustningen kunna starta efter sommaren nästa år och till stor del vara klar i slutet av 2019.

Byggstart för bostäderna beräknas som tidigast kunna bli 2020.

Röda markeringar visar var bostäderna kan byggas i Romans park, bredvid Fatbursparken. Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.