Staden vill ha ny elbåtslinje till Nobel Center

Nobel Center ska bli en turistattraktion av högsta rang är det tänkt. Staden filar nu på ett förslag som innebär att besökare kan åka dit med elbåtar i linjetrafik.

  • Publicerad 08:32, 3 mar 2015

Det vi pratar mest om är en ny eldriven båtlinje.

På onsdag inleds samrådsperioden för Nobel Center. Under en dryg månad framåt är det fritt fram för alla stockholmare att tycka till om planerna på det nya museet med konferenslokaler, restaurang och fik som enligt stadens förslag ska byggas bakom Nationalmuseum på Blasieholmen.

Hård kritik från vänner av tullhuset

Planerna har redan väckt hård kritik. Som vi skrivit tidigare måste ett gammalt tullhus från 1876 jämnas med marken för att bygget ska gå att genomföra enligt planerna, vilket fått en stor grupp stockholmare att protestera.

Andra har kritiserat Nobel Center för att inverka negativt på Blasieholmens funktion som båtplats.

Det senare tillbakavisas av Jonas Claesson, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret, som jobbar med projektet.

– Den båtverkstad som funnits på Blasieholmen har flyttat till Beckholmen, vilket det förekommit synpunkter på. Men det finns inga planer på att verksamheten ska lägga ner. Verkstaden ska vara kvar på Beckholmen och fortsätta att serva Stockholmsbåtarna, säger han.

Båttrafiken ska öka

Framför är tanken att båtverksamhet på Blasieholmen ska växa.

– Vi vill främja den rörliga båttrafiken vid Blasieholmen. Ambitionen är att utöka den jämfört med vad som finns där i dag, säger Jonas Claesson.

Ett konkret exempel på det är att staden jobbar för att få till en båtlinje som ska ha en av sina hållplatser nedanför det framtida Nobel Center på Blasieholmen.  

– Vi jobbar för det. Vi hoppas att vi ska kunna landa i en sådan lösning, säger Jonas Claesson.

Vad är det för båtlinje som diskuteras?

– Det vi pratar mest om är en eldriven båtlinje som ska kunna gå mellan Värtahamnen, Lidingö, Nacka, Blasieholmen och kanske Strömkajen. Det är inte på något sätt klart att det blir så här, men tankarna finns, säger Jonas Claesson.