Med ingång från andra sidan på den här byggnaden, på Gårdsfogdevägen i Mariehäll, vill Stockholms stad starta en ny skola, helst F-9. Foto: Ellinor Prawitz

Staden vill starta ny skola i Mariehäll – redan nästa höst

Skolkrisen i Mariehäll ser ut att få en ljusning. Nu finns konkreta planer på en ny kommunal skola i området, de första eleverna kan få börja redan till höstterminen 2018.

  • Publicerad 11:44, 14 jun 2017

jag skulle verkligen vilja att det blir en F-9-skola

Det är i en gammal kontorsfastighet på Gårdsfogdevägen i Mariehäll som staden nu planerar att göra en helt ny skola.

Staden hyr sedan tidigare lokaler i fastigheten, och en del av dem har använts av Mariehällsskolan. Men i dagsläget står lokalerna tomma.

Barnen glömdes bort i Mariehäll – igen

Nu vill staden hyra en ännu större del för att få in runt 100 barn i förskoleklass till hösten 2018 – till att börja med.

– Vi undersöker möjligheten att göra det här till en komplett skola, säger Bo Andersson, grundskolechef för Bromma och fortsätter:

– Men om skolan blir fyra- eller tre-parallellig och om det blir en F-9 eller F-6 är vi inte helt klara med ännu. Men jag skulle verkligen vilja att det blir en F-9-skola så vi kan tillgodose det behov vi har för äldre barn.

Här kan Mariehäll få sin efterlängtade skola

För att lyckas med det tittar staden nu på om det går att hyra in sig även i byggnaden bredvid.

Den framtida skolgården ska få sig ett rejält lyft, är planen. (Skolbyggnaden är till vänster i bild.) Foto: Ellinor Prawitz

Vill rusta upp skolgården

Planen är att de första 100 sexåringarna ska kunna flytta in i skolan till höstterminen 2018. Men innan dess vill staden få ordning på skolgården.

– Lokalerna inomhus är jättebra och funktionella. Det som har varit ett dilemma är utomhusmiljön. Den har fungerat men lämnar mycket övrigt att önska, säger Bo Andersson.

Han fortsätter:

– Vi måste få en bra skolgård så att man inte ska uppleva det som att man har tur eller otur om man hamnar i den här skolan eller i Mariehällsskolan. Det här ska bli två fullgoda verksamheter för barnen i Mariehäll.

Till 2018 är prognosen att cirka 220 barn kommer att behöva plats i förskoleklass i Mariehäll. Stadens plan är alltså att hälften av dessa barn ska få plats i den nya skolan medan andra hälften ska kunna gå i Mariehällsskolan.