Så här är det tänkt att de nya husen i Kärrtorp ska se ut. Till höger gränsen mot Nackareservatet. Foto: Stockholm stad

Stadens "billiga" hyresrätter blir dyrare än tänkt

Snabbare att bygga, billigare att bo. Det är tanken bakom allmännyttans hyresrätter Stockholmshus. Men hemliga dokument visar att månadshyran inte alls blir så låg som man sagt.

  • Publicerad 11:30, 22 maj 2017

För två år sedan lanserades Stockholmshus som ett vapen i kampen mot bostadskrisen: enklare byggprocess, pressade priser, rimligare levnadskostnader. Målet är byggstart på 5 000 sådana lägenheter före 2020. En trea bedömdes kunna hamna mellan 7 500-10 500 kronor i månaden. Idag säger Bengt Rehn, projektledare på Svenska Bostäder, att några siffror inte går att spekulera i.

– Hyran sätts i förhandling med Hyresgästföreningen precis innan inflytt, förklarar Bengt Rehn varför det inte går att säga idag vad månadskostnaderna blir.

Men StockholmDirekt kan idag avslöja hemliga hyreskalkyler för de cirka 400 lägenheter i Stockholmshus som planeras vid Kärrtorps IP.

I en sekretesstämplad sammanfattning för projektet Kärrtorps IP från februari i år, beräknas hyran till 1 750 kronor per kvadratmeter. Det gör att en trea på 77 kvadratmeter landar på 11 230 kronor i månaden. Men det kan bli ännu mer.

Hård kritik mot stadens "billiga" hyresrätter

Eftersom uträkningen för Kärrtorp är hemlig så går det inte att få en kommentar på exakt de siffrorna. Men bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) som äger frågan om Stockholmshus, säger att det inte handlar om x antal kronor. Det politiska målet är att ligga 20-25 procent under andra nyproduktioner.

Hundratals billiga hyresrätter planeras i Söderort

Och det går bara att jämföra med andra hus som står klarar samma år i ett motsvarande område. Husen i Kärrtorp beräknas bli klara först 2021.

– Läget på bostadsmarknaden ändras dag för dag och vilka hyror vi kommer att se om några år är väldigt svårt att sia om. Vi kommer att kunna bedöma hur projekten lyckats först när det är klart. Men sett till kostnaderna är bedömningen att målet ska klaras, säger Ann-Margarethe Livh.

Tror du inte att folk kommer att känna sig blåsta när det visar sig att hyrorna inte blir lägre än de är nu?

– Nybyggda lägenheter kommer tyvärr aldrig att bli lika billiga som äldre och därför är det så viktigt att vi inte ombildar en enda till hyresrätt i staden till bostadsrätt. Det vi kan göra på kommunal nivå är att försöka pressa kostnaderna så mycket som möjligt och det gör vi här. För att få till billigare nyproduktion krävs att staten återigen lägger stora pengar på byggandet och det tycker jag att de borde göra. 

Några byggstarter har det inte blivit ännu. Staden hade hoppas på att få sätta spaden i marken i Tensta för ett av Stockholmshusprojekten nu innan sommaren, men det har överklagats.

Här byggs 80 nya hyresrätter i Hammarbyhöjden

Här byggs 288 hyresrätter med pressade priser – tre nya platser klara

Fakta: Hyror för nyproduktion

Stockholmshusen är ett samarbete mellan allmännyttans Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem. De ska förhålla sig till andra nyproduktioner i samma läge. Med utgång från en trea på 77 kvadratmeter så ser hyrorna ut så här i dagsläget.

✓ 11 190 kronor är snittet i hela Söderort. Det inkluderar allmännyttan och privata fastigheter. Detta enligt stadens rapport från 2016.

Allmännyttans tre bolag saknar nybyggen kring Kärrtorp, men så här ser det ut på andra platser i Söderort.

✓ 12 490 kronor, Familjebostäder i Farsta (trea, 77 kvm).

✓ 11 400 kronor, Svenska Bostäder i Björkhagen (trea, 79 kvm).

✓ 10 870 kronor, Stockholmshem i distrikt Sydöst, som består av Enskede, Skarpnäck och Farsta samt större delen av Årsta och Vantör (trea, 79 kvm).

David Ritschard är gröna linjens egen Hank Williams

Nyheter Artisten som hyllas av kritikerna för sin Söderortscountry Björkhagenbon David Ritschard gör country på svenska om att vara full, pank och kär i Hammarbyhöjden. Med den kritikerrosade solodebuten Brobrännaren i ryggen spelar han i kväll på Bryggarsalen vid...lördag 21/9 8:44

Laddat för cykelkarneval och derby idag

Nyheter Trafikavstängningar och trångt hos SL I helgen vankas flera sport- och nöjesevenemang. Med vissa av dem medföljer påverkan på trafiken.lördag 21/9 8:30