Det är blåvitt som gäller på Norrtullsgatan. Foto: Daniel Helldén/Mikael Andersson

Stadens klubbfärgsfadäs på nya gågatan

Glöm Gnaget, Bajen eller Djurgården. När staden invigde nya gågatudelen på Norrtullsgatan var den smyckad i…. IFK-färger. Nu öppnar trafikborgarrådet för en omröstning kring klubbfärgerna.

  • Publicerad 14:24, 21 maj 2018

Ni kanske minns Bajen-stolparna på Götgatan som blev en succé, i alla fall i de grönvita kretsarna. Den medvetna färgplaneringen kunde även spridas vidare i staden menade trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), och lyfte fram Sveavägens framtida omdaning, som ett tänkbart ställe.

Har du sett trafikkontorets oblyga Bajenpassning på Södermalm?

Så döm av förvåningen när Norrtullsgatans gågatudel invigdes och färska stolpar kom upp med färgerna…. blå och vita.

En hyllning till IFK Göteborg, Norrköping eller rent av till IFK Stockholm, den första IFK-klubben i Norden? Daniel Helldén verkade själv överraskad över färgkombinationen och twittrade ut en bild på stolparna med orden: ”Oj! Det råkade bli IFK-Göteborgs färger på Norrtullsgatans ny gågateyta. Hur ska detta gå?”

Ja, hur ska detta gå?

– Även Malmö är väl blåvita? Vad jag skrev var ju Göteborg men det kan ju ses som Norrköping. Jag hoppas man kan ge kredd till båda lagen i det här sammanhanget och jag hoppas att inga stockholmare tar illa upp att de står där.

Nja, Malmö är ju himmelsblått, det borde ju du ha koll på som ”kom ut” som MFF-are härom året i halsduk?

– Det stämmer att det var en officiell halsduk men det var min frus som hon köpte när hon bodde i Lund. Jag var inte riktigt medveten om vad jag signalerade då, men jag börjar lära mig.

Stockholms trafikborgarråd i Malmö FF-halsduk: ”Inget statement”

Så du tror inte fansen till Stockholmslagen tar illa upp?

– Jag tror inte Bajenfansen känner sig undanskuffade, de har ju Götgatan. Nu var det trafikkontoret som tog fram detta, jag har inte detaljstyrt färgerna. Men till nästa år skulle vi kunna ha en tävling tillsammans om vilket lag som ska få ge färg på Norrtullsgatan.

Är detta, med till exempel klubbfärger i gatumiljön, något staden vill se mer av och på fler ställen, exempelvis avspärrningar?

– Det kanske är att provocera, på avspärrningar. Men jag tycker att det offentliga rummet är en plats där man kan leka lite mer med såna här saker och vara lite mer innovativa och kreativa så länge det inte är dyra och permanenta lösningar som man kan riva. Hammarbyfärgerna på stolparna på Götgatan tror jag är en anledning till att de står kvar. De på Söder värnar om Hammarbyfärgerna.

Vad borde Norrtullsgatan få för klubbfärger?

  • Grön-vitt.
  • Svart-gult.
  • Djurgårdsrandigt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.