Lilla Essingen kommer få ett nytt bostadsområde vid Primusområdet. Redan nu har staden sett till att säkra upp med förskoleplatser i området. Foto: Illustration: Sweco

Stadens knep – köper bostadsrätter för att säkra förskoleplatser

Staden köper bostadsrätter på Lilla Essingen och gör om dem till en stor förskola.

  • Publicerad 15:30, 14 jun 2017

Stockholm stad planerar att bygga ett nytt bostadsområde med 600 bostäder på Primus-området på Lilla Essingen. Projektet har inte byggstartat ännu, men redan nu går Fastighetskontoret in i och förvärvar ett antal bostadsrätter i det kommande projektet.

– Det här är ett nytt sätt för oss att arbeta. När stadsdelarna har behov av nya lokaler så köper vi på fastighetskontoret lokaler i nybyggnadsområden, säger Linda Laine, kommunikatör på fastighetskontoret.

Staden köper bostadsrätter på Östermalm – för barn

Totalt är det en lokalyta på 1 200 kvadratmeter som ska köpas. Tanken är att lokalerna ska anpassas till förskola och innehålla åtta avdelningar.

Enligt Laine finns det många fördelar att köpa bostadsrätter i ett tidigt skede i stadsbyggnadsprojekten.

– Vi har möjlighet att anpassa lokalen från början på ett sätt som förbättrar förskolemiljön, vi säkerställer att vi har lokalerna långsiktig, säger Linda Laine.

Staden köper hus i Gamla stan för 52 miljoner – för att rädda förskola

På det här sättet tryggar också staden beståndet av förskolelokaler för framtiden. När Fastighetskontoret äger lokalerna riskerar staden inte dryga hyreshöjningar eller att lokalen sägs upp.

– Det finns idag inte så mycket mark att bygga fristående lokaler på. Då får man hitta på nya sätt, säger Linda Laine.

Någon exakt adress finns inte, då bostäderna och förskolelokalerna ännu inte är byggda.

Det är det här området som ska göras om till ett stort bostadsområde. Fastighetskontoret säkrar nu att det blir lokaler som rymmer åtta förskoleavdelningar i området. Foto: Stockholm Stad

Tidplan för projektet att bygga om Primusområdet

Godkännande i stadsbyggnadsnämnden: Hösten 2017

Antagande i kommunfullmäktige: Senhösten 2017

Beslut om miljödom: Våren 2018

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

JUST NU: Två gripna för stöld i Hornstull

Nyheter Kvinna och man hölls fast av personal och cafégäster Ett stöldförsök på ett café i Hornstull på måndagseftermiddagen gick inte riktigt som planerat. Både gäster och personal höll fast de båda brottsmisstänkta som kunde gripas av polisen.måndag 25/6 15:56

Boende positiva till nya Sabbatsberg

Nyheter Vasastadsbor ger tummen upp till omfattande planerna Nya bostäder, ny skola, nytt sjukhus. Som Vi i Vasastan kunde berätta förra veckan finns stora planer på att bygga om i Sabbatsbergsområdet. Vi frågade några Vasastadsbor vad de tror om idéerna.måndag 25/6 14:32