Italienskt. Familjen Centellini säljer dagsfärsk gelato i Axel Landquist park. Foto: Anna Strandberg

Stadens minsta glassbutik har öppnat i SoFo

Ett stenkast från Nytorget ligger den något anonyma Axel Landquists park. Men nu har Stockholms minsta glassbutik öppnat på platsen för att erbjuda dagsfärsk gelato.

  • Publicerad 19:27, 4 jun 2019

Familjen Centellini har bestämt sig: de ska ta Rom till SoFo, och införliva den sydeuropeiska vanan att promenera efter middagen för att vanemässigt inrätta sig i glasskön. Det ska de åstadkomma genom att få till oemotståndlig gelato.

– Tricket är att den ska vara färsk. Den ska också innehålla mer råvaror: mindre luft och socker. Vår pistageglass till exempel innehåller runt 15 procent pistage och det blir såklart mycket mer smak, säger Patrik Centellini.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det är tillsammans med sina två söner som Patrik och Jenny Centellini öppnar glasskiosken. Varje morgon går Patrik Centellini upp och tillagar 10 olika sorters gelato: namnet på den glass som efter italiensk tradition skippar industrins genvägar.

– Precis som en bagare vaknar han i gryningen. Och sedan kommer resten av familjen och byter av, säger Jenny Centellini.  

Kontakten med leverantörerna är viktig för familjen Centellini och många av råvarorna kommer från italienska Piedmonte, som familjen besöker årligen.

– När det blir säsong blir vårt utbud mer lokalt: då ska vi ha svenska jordgubbar, äpple och rabarber i glassen, säger Patrik Centellini.

– Det första folk frågar här på Söder är: har ni veganglass? Och självklart har vi det. Jag har till och med gått en kurs i just veganglasstillverkning, fortsätter han.