Såhär kommer Årstafältet bebyggas. Valla syns till höger i bild och Östberga till vänster. Foto: Stockholms stad

Stadens nya giv för att pressa hyrorna

Staden testar en ny metod för att kunna erbjuda bostäder med rimlig hyra på nya Årstafältet. Byggherrarna får helt enkelt tävla, billigast vinner.

  • Publicerad 15:00, 18 dec 2019

Staden har använt sig av ett annorlunda grepp vid byggandet av hyresrätter på Årstafältet. Det rör sig om 100 lägenheter i etapp fem som ska byggas i den nya stadsdelen. Där gick staden ut med ett så kallat jämförelseförfarande till byggherrarna och syftet är att försöka få till så låga hyror som möjligt i de nya husen.

Måste pressa kostnader

Att använda jämförelseförfarande är inget ovanligt i sig, enligt Helena Insulander, projektledare på exploateringskontoret. Det som däremot är lite udda är att låta byggherrarna tävla om vem som kan erbjuda lägst hyra.

– Det brukar oftast handla om parametrar som gestaltning eller om man önskar ett speciellt koncept i ett visst bostadsprojekt, att tävla om hyresnivåer är inte jättevanligt. Bolagen får presentera en normhyra per bostadsarea och år som det kan erbjudas, säger hon.

För att kunna hålla låg hyra måste de också kunna bygga till låg kostnad och exempel på det kan vara att ha en slimmad organisation med låga administrativa kostnader, enligt Helena Insulander. Eller att de har mycket kunnig personal själva så att de slipper anlita så mycket underentreprenörer.

9 600 för en trea

16 byggbolag lämnade anbud och ett har nu vunnit. Det företaget säger sig kunna sätta en hyra på de nya lägenheterna på 1 440 kronor per kvadratmeter per år. För en trea på 80 kvadrat skulle det landa på 9 600 kronor per månad.

– Utmaningen nu är att bevaka att de håller kvaliteten hela vägen. De kommer inte att undkomma några krav från oss när det gäller kvalitet eller gestaltning, säger Helena Insulander.

Varför gör ni inte så här alltid när det byggs hyresrätter?

– Det här är fortfarande relativt oprövat, vi får utvärdera processen och se om det kan bli något som kan fungera på fler platser.

Ett så kallat start-pm kommer att klubbas inom kort och arbetet med den nya detaljplanen drar igång i höst om allt går som planerat.