Till vänster: Sigtunagatan idag. Motorfordonstrafik förbjuden-skylt (Märke C3) som enligt tips från läsare inte respekteras. Till höger: den nya otillåtna skyltningen vid Döbelnsgatan. Foto: Johann Bernövall

Stadens punkiga cykelknep

Efter satsningen på cykeltrafik åt båda håll på enkelriktade gator tar staden nu till ett nytt knep. På fem nya gator prövas en tilläggsskylt – som egentligen är förbjuden.

  • Publicerad 11:07, 14 nov 2017

När staden förra hösten införde cykeltrafik åt båda håll på ett antal enkelriktade gator så ersattes den "klassiska" enkelriktat-skylten med en motorfordonstrafik förbjudet-skylt. Detta har förvirrat vissa bilister och flera läsare har hört av sig till StockholmDirekt och hävdat att bilar kör åt båda håll på dessa gator.

– Vi vet att det inte har fungerat bra överallt. Därför testar vi nu en ny skyltning på fem nya platser. Det blir mycket enklare och tydligare, säger Per-Åke Tjärnberg, projektledare på trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den nya skyltningen är en återgång till en enkelriktat-skylt, med en tilläggsskylt som säger "gäller ej cykel". Vad som kan bli ett problem är att Transportstyrelsens förordningar för vägmärken säger att man egentligen inte får göra så.

– Det finns ett reglemente och har Transportsstyrelsen synpunkter så får de höra av sig. Vi prövar att testa det här, säger Per-Åke Tjärnberg.

Transportstyrelsen vill inte prata med StockholmDirekt men skickar ett mejl med sitt generella förhållningssätt. I och med att det inte finns något överklagningsärende så uttalar man sig inte om det specifika fallet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Monica Näslund, presstalesperson på Transportstyrelsen förklarar i mejlet att reglerna som gäller är att kommunen ska använda sig av Motorfordonstrafik förbjuden-skylten (Märke C3) i sådana här fall. Staden följer alltså inte reglerna med de nya skyltarna. Trots det är trafikkontoret positiva.

– Kommer den nya skyltningen fungera bra är nästa steg att använda den i hela staden. Men vi testar det på dessa fem nu och utvärderar sedan, säger Per-Åke Tjärnberg.

En av de nya skyltarna som Stockholm stad satt upp trots att den är otillåten enligt Transportstyrelsen. Foto: Johann Bernövall

Här finns den nya skyltningen

Döbelnsgatan: Markvardsgatan – Rehnsgatan

Döbelnsgatan: Odengatan – Markvardsgatan

Skeppargatan: Linnegatan – Storgatan

Skeppargatan: Storgatan – Riddargatan

Skeppargatan: Riddargatan – Kaptensgatan

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.