Stadens största modulhusbygge är klart

I sju månader har bygget av Stockholms största modulhus för nyanlända pågått i Slakthusområdet. Nu står det färdigt.

  • Publicerad 16:30, 9 jan 2019

I tisdags invigdes de nya modulhusen i Slakthusområdet. Med sina totalt 129 lägenheter är modulbygget det hittills största i Stockholm och ska framöver erbjuda tillfälligt boende åt 500-600 nyanlända med uppehållstillstånd.

– Det är väldigt glädjande att det nu står färdigt. Det här innebär att Stockholm har bostäder att erbjuda de som anvisas under 2019. Vi har hittills lyckats hitta bostäder till alla 6700 som vi har blivit anvisade sedan bosättningslagen infördes, säger Anna Mölgård, Stockholms stads samordnare av bostäder för nyanlända.

Modulhusen, som är placerade på industrimark mitt emot Tele2 Arena, består av tre huskroppar som är sammanlänkade med invändiga korridorer, samt ett centralt rum med tvättstugor.

"Kommer bidra till området"

Lägenheterna, som är genomgångsbostäder och saknar besittningsskydd, är i storlekarna 2-4 rum och kök och anpassade för barnfamiljer. Hyrestiden förlängs en månad i taget och de nyanlända får bo kvar under etableringstiden.

– Det här blir som vilka hyreshus som helst där man betalar hyra för sitt boende. Det kommer att finnas människor som vistas och bor här dygnet runt, och det kommer bidra till att området lever upp, säger Anna Mölgård.

Gustav Johansson (M), nämndordförande i Enskede-Årsta-Vantör, ser de nya modulhusen som ett positivt inslag i stadsdelen och säger att nästa steg är att möta upp det ökade behovet av barnomsorg, skolplatser och kommunal service.

– Det ska bli jätteroligt att välkomna hit de nya medborgarna. Men det är inte gjort i en handvändning, Det har helt klart varit en process. Nu ska vi fylla området med något. Och inte bara med familjer, utan även bygga ut den kommunala servicen, säger han.

Har tagit sju månader

Inflyttning beräknas påbörjas redan nästa vecka.

Björn Ljung (L), styrelseordförande för Stockholmshem, är även han nöjd.

– Det har tagit sju månader att få dem inflyttningsklara. Och det vi ser är inget fusk, det är riktigt bra kvalitet. Det är något vi kan var stolta över, säger han.

Bygglovet är tillfälligt och gäller fem år i taget, med en maxgräns på 15 år.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00

Här står lastbilarna på tomgång vid skolan

Nyheter SE FILMEN: Enminutsregeln bryts gång på gång Dag efter dag, minut efter minut, står tunga lastbilar på rad utanför Västertorpsskolan med motorerna igång. Nu har en förälder fått nog av tomgångskörningen: “Bedrövligt”.fredag 22/3 16:18