Sippans kiosk försvann från Odenplan i samband med att man började bygga Citybanan. Foto: Jacob Hellgren

Stadens tabbe – har slarvat bort klassiska kiosken

Delar av Sippans kiosk som stod på Odenplan fram till 2009 sparades så att den skulle vara möjlig att bygga upp igen. Men nu är delarna borta.

  • Publicerad 18:30, 20 feb 2017

2009 plockades Sippans kiosk ner från Odenplan. Dåvarande stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M) lovade då att kiosken skulle komma tillbaka till Odenplan.

LÄS ÄVEN Sippan kommer tillbaka

Men, som Vi i Vasastan har skrivit tidigare kommer den inte tillbaka till torget. Efter flera turer fram och tillbaka stod det klart 2014. I trafik- och exploateringsnämnden beslutade man att inte ställa tillbaka Sippans kiosk, men i beslutet stod inget om att man skulle spara några delar.

Några delar sparades ändå, bland annat skylten, eftersom de ansågs ha ett "historiskt värde".

LÄS ÄVEN Ingen Sippan på Odenplan

– Sippans kiosk var i väldigt dåligt skick när den skulle tas bort från platsen. Kiosken var platsgjuten i betong och stora delar blev till pulver. Uppdraget var egentligen inte att spara något av kiosken men några få delar sparades på ett lager. Det är ett detektivarbete att ta reda på om de finns kvar och var de i så fall förvaras. Folk som har jobbat med ärendet har slutat, säger Victoria Grönros Zimmerman på exploateringskontoret.

Kan det vara så att delarna inte finns kvar?

– Ja, så kan det vara. Det som sparades var inte heller i bra skick.

LÄS ÄVEN Odenplan fylls av tusentals nya människor