Petas. Eliasson lämnar sitt uppdrag efter årsskiftet. Foto: Andreas Jennische

Stadens trafikdirektör tvingas avgå

Stockholms trafikdirektör Jonas Eliasson tvingas lämna sin post. Anledningen är att han satt sig emot en politisering av trafikkontoret, rapporterar Dagens Nyheter.

  • Publicerad 19:08, 19 dec 2018

Eliasson utnämndes till trafikdirektör i Stockholms stad 2016. ”Det känns jättespännande” sa han då förväntansfullt till StockholmDirekt. 

Men efter nyår petas han från uppdraget.

Officiellt är anledningen till hans avgång att ”samarbetsformerna mellan trafikkontoret och trafiknämnden behöver utvecklas”. Men enligt DN handlar det om andra saker.

Källor till tidningen menar att det i själva verket är trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som begärt att Jonas Eliasson ska bort.

– Redan när han var aktuell för anställning så kom det från den miljöpartistiska trafikroteln en oro över att hans forskarbakgrund skulle hindra farten i de politiska reformer roteln ville göra. Man var helt enkelt rädda att kontoret skulle ta fram underlag, fakta och utredningar som skulle fördröja den politiska processen, eller ifrågasätta genomförbarheten i de politiska förslagen, säger en källa nära stadsledningen till DN.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den avgående trafikdirektören själv avböjer att kommentera beslutet. Inte heller Daniel Helldén vill kommentera.

– Anledningen är att det här inte ligger på hans bord. Det är stadsdirektörens ansvar, säger Mattias Bengtsson Byström, pressansvarig på Miljöpartiet till StockholmDirekt.

Däremot beklagar Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd och ledamot i trafiknämnden, att Jonas Eliasson petas.

– Det här är en av de duktigaste direktörerna vi har, och har haft, med sin unika kompetens. Jag är jätteförvånad. Jag tror alla som haft att göra med Jonas Eliasson är förvånade. Jag kan inte hitta något annat än en politisk grund för detta, säger han till DN Sthlm.

Arbetet med att utse en ny trafikdirektör inleds omedelbart.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android