Grässabotörer. Den 14 augusti kommer Rammstein till Stadion för en utsåld konsert. Foto: Olaf Heine / Sacharias Källdén

Stadions nya gräsmatta måste bytas – igen

Stadion har nyligen fått en ny gräsmatta – för första gången sedan 1990. Men redan om en månad behöver den ersättas igen. Anledningen? Tyska metalbandet Rammstein.

  • Publicerad 14:08, 16 jul 2019

Efter ryttar-VM 1990 fick Stockholms stadion nytt gräs. Sedan dess har den klassiska arenan, som byggdes inför sommar-OS 1912, haft samma matta. Men efter den internationella hästtävlingen GCT som ägde rum i juni har äntligen nytt gräs lagts. Jonny Costmar, enhetschef för Stadion, säger att det fanns ett stort behov.

– Det råder ingen tvekan om att den behövde bytas. Det är egentligen otroligt att det varit samma matta i närmare 30 år, konstaterar han.

Kändistät ridtävling kommer till Stockholm

Dessvärre blir den nya mattan en kortvarig historia. Redan den 16-20 augusti är det dags för nyläggning av en stor del av mattan. Anledningen är konserten med det tyska metalbandet Rammsteins den 14 augusti.

– Det här är första gången någonsin vi behöver byta matta i samband med en konsert. Men deras scenbygge är så otroligt stort. Det är 76 långtradare som ska in med utrustning och som då behöver använda en del av gräsmattan för att lasta av och på. Jag har aldrig varit med om någonting liknande, säger han.

Här är sommarens festivaler i Stockholm

Arrangören står för kostnaden som nyläggningen innebär och att vänta med att lägga mattan till efter den spektakulära konserten var inget alternativ.

– Vi har så många andra evenemang på Stadion och genom att lägga mattan nu öppnar vi bland annat upp för friidrotten. Hade vi lagt mattan efter Rammsteins konsert hade de inte haft tillgång till platsen, säger Jonny Costmar.

Redan den 21 augusti väntar första fotbollsmatchen på den nyanlagda planen när Djurgårdens damlag möter Örebro.

QUIZ Vad kan du om Stockholm historiska tävlingar