Sopigt. En konflikt mellan centrumägarna och trafikkontoret har gjort att det nu bara städas två dagar i veckan. Foto: Claudio Britos

Städkonflikt bakom skräpigt centrum

Det råder en mindre städkris i Sätra centrum. Centrumägarna har stämt Stockholms stad och under tiden städas centrumet bara två dagar i veckan.

  • Publicerad 13:36, 22 feb 2019

Godispapper, löv, kladdiga vätskor. Sätra centrum har blivit stökigare den senaste tiden. Anledningen är att en konflikt har uppstått mellan centrumägarna och Stockholms stads trafikkontor.

Sedan många år tillbaka har centrumägarna ansvarat för städningen och trafikkontoret har betalat en del av den kostnaden, säger Curt Ahnström, vd för Sätra centrum fastigheter AB.

– Sen helt plötsligt slutade de betala sina räkningar. Och från och med första februari har de tagit över städningen och städar två dagar i veckan. Men det här är en så publik lokal, uppemot 20 000 passager om dagen. Alla förstår att det måste städas varje dag, säger han.

Curt Ahnström säger att de haft diskussioner med trafikkontoret, men att de inte har lett någonstans. I veckan stämde centrumägarna staden för de obetalda räkningarna.

Vad händer med städningen nu?

– Vi har sagt att vi inte städar där längre, det är trafikkontoret som har ansvaret för det. Så det enda vi kan göra är att upplysa våra hyresgäster om det och att det är dit de kan vända sig om de har klagomål på det, säger Curt Ahnström.

SkärholmenDirekt har sökt trafikkontoret, som inte vill kommentera en pågående rättsprocess.

”Nu är det upp till tingsrätten att bedöma stämningsansökan”, svarar Malinda Flodman, pressansvarig, i ett mail.