40 tjänster ska bort från Stadsbiblioteket. Foto: Andreas Enbuske

Stadsbiblioteket kapar 40 tjänster – (S) rasar

40 tjänster försvinner från Stadsbiblioteket i år som en följd av den grönblå kulturbudgeten. Ett bokkollo i sommar och ett tiotal programpunkter i vår har ställts in hittills.

  • Publicerad 11:47, 8 mar 2019

Som StockholmDirekt har berättat tidigare försvinner 90 tjänster från Stockholms kulturliv när 49 miljoner ska sparas in i den grönblå kulturbudgeten.

KLART: 90 tjänster skärs bort från Stockholms kulturliv

Nu är det klart att 40 tjänster försvinner från Stadsbiblioteket.

– Det handlar om 20 visstidsanställningar som vi inte kommer att förlänga och 20 personer som vi räknar med lämnar biblioteket med någon form av frivillig överenskommelse. Antingen med avtalspension eller avgångsvederlag, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Personalens protest mot kulturnedskärningar

Hur kommer det att påverka bibliotekets verksamhet?

– I budgeten har vi ett uppdrag att prioritera att hålla biblioteket öppet, så vi kommer att säkerställa det med den personalstyrka vi har. Ambitionen är att det här ska påverka stockholmarna så lite som möjligt men självklart kommer det att få konsekvenser för vårt arbete och de aktiviteter vi genomför, säger Daniel Forsman, och fortsätter:

– Vi kommer att se över vårt arbetssätt och försöka göra mer på färre personer samtidigt som vi tvingas till prioriteringar.

I vår har man hittills ställt in tio programpunkter, bland annat öppet scen, poesicirkel, några författarprogram och en aw med fokus på tysk litteratur. Även ett av två bokkollon för ungdomar som planerats kommer inte att genomföras.

– Det är av två skäl. Dels är medfinansiären Norrmalms stadsdel inte heller säkra på sin finansiering, dels måste vi prioritera öppethållande av biblioteket, säger Daniel Forsman.

Oppositionsborgarrådet Olle Burell (S) är starkt kritisk till nedskärningarna.

– Enkelt uttryckt, det här är så sorgligt att se. Det drabbar barn, unga och yrkesarbetare vars kompetens behövs. Det här är ingen överflödig verksamhet, det finns ingen logik att skära ner, säger Burell (S) och fortsätter:

– Den här verksamheten borde snarare växa i takt med att befolkningen växer. Jag är säker på att personalen kommer att göra sitt yttersta för att få den verksamhet som de älskar att gå ihop, men som politiker vet jag att de utsätts för en hopplös situation av majoriteten som styr.