85 anställda på Stadsbiblioteket skriver till politikerna i Kulturnämnden. Foto: Andreas Enbuske

Stadsbibliotekets personal i stor brev-protest

I ettbrev till kulturnämndens ledamöter skriver 85 anställda vid Stadsbiblioteket på Odenplan om sin oro inför sparkraven och uppmanar politikerna att ge biblioteken tillräckligt med pengar för att kunna "utvecklas i stället för att avvecklas".

  • Publicerad 18:10, 2 apr 2019

Den 28 mars fick politikerna i kulturnämnden ett brev undertecknat av 85 anställda vid Stadsbiblioteket på Odenplan. Bakgrunden är de 49 miljoner som ska sparas in i den grönblå kulturbudgeten och som bland annat har lett till att 40 tjänster försvinner från Stadsbiblioteket.

Stadsbiblioteket kapar 40 tjänster – (S) rasar

"Det nya grönblå styret har med ett gigantiskt sparkrav för de närmaste åren drastiskt förändrat förutsättningarna för biblioteken. Direktiven från politikerna är tydliga: inga bibliotek får stängas och öppettiderna ska hållas intakta. Resultatet av en sådan historiskt kraftig besparing som det är fråga om kommer enligt oss i personalen att märkas ordentligt. Det är bland annat oundvikligt att barn och unga, som är en prioriterad målgrupp, kommer att påverkas. Redan i dagsläget tvingas vi ställa in planera aktiviteter, t.ex sommarens bokkollo" inleds brevet.

– Vi är vana vid besparingar varje år men just i år är det så enormt och vi är många som frågar oss hur vi ska mäkta med det här. Som känner att vi måste göra något för att kunna se oss själva i ögonen sen, säger Patrik Schylström, bibliotekarie och en av initiativtagarna till brevet.

Han tror definitivt att stockholmarna och besökarna kommer att märka av besparingarna och de färre tjänsterna.

– Absolut. Bara det att bokkollot, en otroligt uppskattad aktivitet, inte kommer hållas är sorgligt, säger Patrik Schylström.

Kritik mot biblioteksflytt i innerstan

Han tror att det finns en risk med att ha öppet till varje pris.

– Man måste ju kunna fylla biblioteket med innehåll. Jag är emot besparingarna men om det måste sparas så vore det bättre att stänga något bibliotek, vissa ligger hyfsat nära varandra. Samtidigt är problemet att de vinsterna skulle bli väldigt små, säger Patrik Schylström.

Han och kollegerna har fått stort stöd av låntagare och Författarförbundet. Han tror inte att brevet till kulturpolitikerna kommer att stoppa besparingarna.

– Men jag hoppas att någon lyssnar och att man tänker ett varv till.