Foto: Arkitektbyrån Search

Stadsbyggnadsexpert sågar nya spejsade planerna för Marievik

För tråkigt, för ödsligt och för högt. Stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle sågar det nya förslaget för Marievik vid fotknölarna. "Man verkar ha tappat skalstocken", säger han.

  • Publicerad 17:13, 24 nov 2015

600 bostäder och sju hus på upp till 35 våningar. De nya planerna för Marievik är spektakulära men faller inte alla på läppen. Alexander Ståhle är stadsbyggnadsforskare vid KTH och kallar förslaget för både tråkigt och storskaligt.

– Man kan fråga sig vilka spännande myllrande offentliga platser som kommer att skapas kring de här byggnaderna. Det är som med många av projekten som görs nu. Man missar skalan, säger han.

Och skälen till att man bygger såhär beror på helt andra saker än att det ger några rent stadsmässiga kvaliteter, menar han.

– Det är billigt för byggbolagen att bygga och det är roligt för arkitekterna att rita. Det finns
inget stadsplaneringsvärde i att bygga såhär, säger han.

Brist på variation

Även utformningen med sju väldigt lika, höga hus får på moppo.

– Det här förslaget verkar ha tappat skalstocken. Det är mycket märkligt att ha sju arkitektonisk identiska höghus bredvid varandra. Det avspeglar knappast någon idé om mångfald och variation, säger han.

I tider av akut bostadsbrist och brist på mark att bebygga pratar man ofta om vikten av att bygga högt och tätt. En missuppfattning, enligt Alexander Ståhle.

– Det är viktigt att inte dra den förhastade slutsatsen att man måste bygga såhär högt
för att bygga tätt. Det går att bygga mycket lägre hus med lika många bostäder genom
att bygga en kvartersstad.

Som exempel på framgångriska nybyggda områden tar han Västra hamnen, området vid Turning Torso i Malmö.

– Tar man en plätt som är 50 gånger 50 meter och bygger hus i kvartersstruktur där så blir det lika tätt som att bygga ett 20-våningars punkthus, säger han.

Tomma torg

Med den nya, storskaliga planen varnar han för en död stadsdel med tomma torg.

– De tenderar att bli väldigt ödsliga. Det är ett väldigt perifert läge, vi pratar inte om Hötorget. Till och med Liljeholmstorget som ligger mitt vid torget är ju ödsligt, säger han.

Som ett exempel på lyckad stadsplanering nämner han Hornsbergsstrand.

– Det är en tät kvartersstruktur med något enstaka högt hus. Så hade man kunnat bygga här också. Istället har man låtit en holländsk arkitekt bygga billiga punkthus. Är det någon som på allvar tror att om man skulle ta punkthusen och ställa dem på Hornsbergstrand så skulle det bli bättre? Det skulle ingen vettig människa kunna tänka sig.  
 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.