Skeptisk. Stadsdelen vill ogärna se ett strandnära bygge.

Stadsdelen säger nej till villor med sjötomt

En husägare i Fagersjö vill bygga fyra nya villor på sin tomt vid Magelungens strand. Nej, säger stadsdelen, som menar att två av husen kommer för nära vattnet.

  • Publicerad 15:27, 30 jan 2018

En fastighetsägare på Havsörnsvägen i Fagersjö vill stycka av sin tomt för att bygga fyra nya villor. Husen ska ligga intill huvudhuset, nära sjön Magelungen. Två av dem får strandtomt. Det enda som kommer att skilja husen från vattnet är en strandpromenad. Förutom själva bostadshusen ska man kunna bygga garage, förråd och växthus på varje tomt. Villorna får byggas i två våningar. 
 

Nej till villor med sjötomt

Ok med de två husen som ligger längst från vattnet, tycker politikerna i Farsta stadsdel, som har fått ärendet på remiss, men nej till de andra två. De kommer att ligga för nära vattnet och det som är allmän parkmark, tycker stadsdelen, dessutom hamnar de innanför strandskyddat område, vilket innebär att staden måste söka dispens för att husen ska få byggas. Närheten till vattnet innebär också risk för översvämning, enligt stadsdelen. I området finns idag inget hus som är placerat så nära vattenlinjen som de två som nu föreslås, tillägger de.
 
Vidare tycker förvaltningen att ”det är beklagligt att en av de mest välbevarade miljöerna från Södertörns villastad försvinner om planförslaget genomförs”.
 
Stadsbyggnadsnämnden å sin sida menar att bygget inte kommer att försvåra för folk att gå längs vattnet eftersom strandpromenaden ska finnas kvar.
 
Om planen ändå klubbas bör dagens strandpromenad höjas upp rejält och breddas så att det blir lättare för folk att använda den, enligt stadsdelen.

Översvämning vid strandpromenaden i december 2017. Foto: Stockholm stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i lokal i Rågsved

Nyheter ”Vi håller precis på att rökdyka” Det bolmar svart rök ur en företagslokal i Rågsved. Brandförsvaret är på plats men ännu finns ingen prognos för när branden kan släckas.onsdag 23/5 20:40

De förser hela Stockholm med blommor

Nyheter Följ med in i gigantiska blomsterhandeln i Årsta partihallar I Årsta partihandelsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdshallen, Stockholms enda samlade marknadsplats för blomsterhandlare. Här hittar man allt från...onsdag 23/5 19:00