Rågsveds fritidsgård Foto: Eva Tonström

Stadsdelen stänger Rågsveds fritidsgård

Äldre killar tar sig in på Rågsveds fritidsgård trots att de inte får vara där. Det här skapar oro och tjafs och nu har stadsdelen valt att stänga gården.

  • Publicerad 13:46, 21 nov 2019

Rågsveds fritidsgård är tillfälligt stängd sen en dryg vecka tillbaka. Orsaken: Personalen lyckas inte hålla ute äldre killar som tar sig in på gården.

Det rör sig om en grupp killar som varit på gården i många år, sedan de var yngre, men nu är för gamla för att vara där. Trots det fortsätter de att gå dit.

– Vi har försökt länge att få dem att förstå det här. Vi har pratat enskilt med var och en, och med deras föräldrar, och jobbat för att ha en bra dialog med dem. Men det har inte hjälpt. Det enda som återstår är att fysiskt lyfta ut dem ur lokalerna, och sådant ska inte vi syssla med, säger Kersti Tagesson, tf avdelningschef för bland annat stadsdelens fritidsgårdar.      

Stänger gården

Fritidsgårdarna riktar sig till unga upp till 18 år, efter det betraktas man som vuxen, förklarar Kersti Tagesson.

Nu väljer alltså stadsdelen att stänga gården tills vidare.

– Det är ett drastiskt beslut, men vi måste göra såhär tills vi har hittat en lösning på problemet. Jag vågar inte säga hur lång tid det här tar, säger hon.

Nu väntar en rad möten med berörd personal för att ta fram olika alternativ.

Rågsveds fritidsgård har minst 60 ungdomar som är där varje vecka och deltar i olika aktiviteter. De hänvisas nu till andra fritidsgårdar i stadsdelen, Högdalen och Hagsätra ligger närmast.  

Oro bland personalen

Påståenden i annan media om att det skulle ha förekommit hot i samband med avvisningarna, och att de äldre killarna har kopplingar till kriminella grupper, är inget som Kersti Tagesson kan bekräfta.

– Vi har försökt prata med dem, just för att det inte ska uppstå bråk och stök. Men visst finns det en oro hos personalen, de mår inte alls bra av det här.

Stadsdelen har ingen verksamhet där unga från 18 år och uppåt kan träffas och hänga.

– Det finns föreningar och andra lokala nätverk som erbjuder aktiviteter för den här gruppen, bland annat Rågsveds IF. Men stadsdelen har inget sådant, säger Kersti Tagesson.  

I Rågsved firas inte Ebba Gröns jubileum