Upprörda. Tarik Frazier, Micke Malmström, Charlotte Samuelson och Benke Johansson är några av de cirka 60 personer som besöker Valvet. Krister Poehls (orange hoodie) har byggt upp verksamheten. Foto: Sacharias Källdén

Stadsdelen vill stänga populär mötesplats

Valvet har under 30 års tid blivit en viktig mötesplats och ”familj” för människor som lider av missbruk och psykisk ohälsa. Nu vill stadsdelen lägga ned verksamheten.

  • Publicerad 16:47, 11 dec 2019

Det är torsdag förmiddag och det luktar kaffe och micrad kanellängd. Tidningen besöker Valvet i Örby, en öppen mötesplats för personer som lever med missbruk, hemlöshet och/eller psykiska funktionshinder. Hit kommer de för att fika, spela biljard eller dart, kolla film, lyssna på musik eller bara vara.

Blivit som en familj

De som är här beskriver Valvet som en varm och viktig plats för människor som inte har någon annanstans att gå. Cirka 60 personer går hit regelbundet och många av dem har varit här i 20-30 år.

– Vi har blivit som en familj. De flesta här har ingen egen familj, knappt ett hem. Här kan man koppla av och må bra ett tag, säger Charlotte Samuelson, besökare sedan många år tillbaka.

M om besparingen: Valvet har för få besökare

Nu vill den grönblå majoriteten i stadsdelen lägga ned verksamheten och det ska ske vid årsskiftet. Det har skapat en stark oro, några runt bordet får tårar i ögonen när ämnet kommer upp. Besökarna hänvisas istället till två andra träffpunkter, Flotten i Årsta och Bryggan i Högdalen.

Det är ett totalt feltänk, ett dråpslag, enligt Charlotte. Hon har egen erfarenhet efter 25 år av missbruk, varav 17 år med heroin, där hemlöshet, övergrepp och våld var en del vardagen.

– Det finns inget som kan ersätta Valvet. Hur kan någon tro att en människa som inte vet vilken dag det är, lider av tvångstankar och paranoia och bor på gatan, ska klara att själv söka hjälp? Ofta är de här människorna i så dåligt skick att de inte kan prata för sig själva. Jag togs in på tvångsvård FEM gånger för mitt heroinberoende, vad tror ni att det kostar samhället?   

"Valvet har räddat mig många gånger. När jag mått för dåligt för att ta mig ut har Krister ringt och fått hit mig" säger Tarik Frazier. Valvetgänget umgås på olika sätt, bland annat ordnar man fredagsmys med film och julbord och firar födelsedagar. Foto: Sacharias Källdén

Köpenhamn, Skara sommarland, Skagen och Ikea – minnen från olika resor tillsammans finns uppsatta överallt och de betyder mycket för Valvet-besökarna. Foto: Sacharias Källdén

Kan ringa upp 40 personer på en dag

En stängning av Valvet skulle snabbt slå tillbaka på stadsdelen i form av fler återfall i missbruk, fler hemlösa och i värsta fall självmord bland de som idag besöker Valvet, enligt Charlotte. Hon har själv varit drogfri i åtta år nu, utbildat sig till mentalskötare och nyligen fick hon fast jobb.

– Utan Valvet och Krister hade jag aldrig klarat det, jag hade inte suttit här. Krister har varit min mentor och mitt stöd hela vägen. Han ringde mig varje dag.

Krister är Krister Poehls, platschef på Valvet, som varit med från början och byggt upp verksamheten. När någon inte setts till på ett tag, söker Krister upp personen. Via telefon eller fysiska brev, om de har en adress. Vissa dagar sitter han och ringer runt till 40 personer.

– Det handlar om det viktigaste i livet, människor, och det går inte att lösa med en quick-fix. Det tar tid att bygga upp ett förtroende. Ibland ringer jag bara och frågar ”hur mår du?”, det kan räcka för att de ska orka med den dagen.

– Man måste följa dem hela vägen, tills det blir en grön bock. En positiv förändring, att de tar till sig hjälp och mår bättre, säger han.    

Familj. ”De som blir utskrivna från tvångsvården kan komma hit till Valvet. Här blir man inte dömd, man behandlas som en medmänniska." säger Charlotte Samuelson som tack vare Valvet klarat sig ur ett tungt drogmissbruk, utbildat sig och skaffat ett jobb. Foto: Sacharias Källdén

Drog ned öppettiderna i somras

Det är inte första gången Valvet hotas av nedläggning. Förra året flyttades verksamheten från Bandhagen, där det legat centralt nära t-banan i 20 år, till Örby, dit man måste ta buss för att komma. Och i somras skar staden ned på öppettiderna från fem dagar i veckan, till två.

Under många år hade Valvet-gänget också en minibuss som de kunde åka på utflykter med runt om i Sverige och Norden, men den togs bort efter ett tag. Minnen från resorna hänger inramade som fotocollage på Valvet och många av de som tidningen träffar finns med på bilderna.

Tarik Frazier har varit på Valvet i nära 30 år (det hette något annat de första tio åren). Även han har flera decennier av drog- och tablettmissbruk bakom sig och tackar Krister för att han lever. Det var bara någon månad sedan, när Tarik mådde dåligt och inte dykt upp på ett tag, som det damp ned ett brev. På brevet fanns en bild på en känd biljardspelare.

– Då var det Krister som skrev ”jag utmanar dig på en fem-setare om du kommer hit.” Självklart gick jag hit. Och vann, skrattar han.

Flotten och Bryggan kommer ingen att gå till, enligt Tarik, eftersom de ligger i andra delar av stan och ”till Bryggan kommer folk som är påverkade av allt möjligt”, förklarar han.  

Charlotte Samuelson har skickat in en lista med 300 namn till stadsdelen i ett försök att behålla Valvet. Beslut fattas i nämnden den 12 december.

Micke Malmström har hängt på Valvet sedan tidigt 1990-tal, här spelar han biljard med Krister Poehls, platschef och mentor för alla de som besöker verksamheten. Foto: Sacharias Källdén

Ett tag hade Valvet ett eget husdjur, leguanen Rex. Foto: Sacharias Källdén

Valvet

Vad: Öppen mötesplats för personer som lever med hemlöshet, missbruk och/eller psykiska funktionshinder. Startade 1989 men då låg det under socialpsyk och hette något annat. Det utvecklades så småningom till Valvet och flyttade till Bandhagen 1998, där det låg till 2018. Då flyttade verksamheten till Örby.

Var: Årdalavägen 80, Örby

När: Öppet torsdagar 9-15 och fredagar 9-14

Visa merVisa mindre

Till den här lokalen i Örby flyttade Valvets för ett år sedan. Foto: Sacharias Källdén