Hotat. Stadsdelen är okej med rivningen av panncentralen på Halmstadsvägen i Björkhagen. Foto: Sacharias Källdén

Stadsdelens krav för att riva panncentralen

Planerna för bostäder på Halmstadsvägen har varit ute på samråd och nu har stadsdelsförvaltningen sagt sitt. De ger tummen upp till bygget som innebär en rivning av Panncentralen.

  • Publicerad 16:02, 15 apr 2019

I förra veckan kunde vi berätta att stadens Skönhetsråd ger tummen ner till planerna och vill bevara den gamla Panncentralen, som idag innefattar en retro-butik och som föreningen Björkhagens hjärta lobbar för ska bli ett kulturhus av det snitt som finns i många andra förortscentrum.

När stadsdelens tjänstemän säger sitt är man dock i grunden positiv, och ser inga problem med att riva för att ge plats åt de nya bostäderna.

"Förvaltningen anser att det är positivt att det kommer till nya bostäder i kollektivtrafiknära läge i Björkhagen. Det är också bra att butiker och annan service i centrum får ett utökat kundunderlag, vilket ger möjligheter för en utveckling." skriver man i sitt utlåtande.

Ökad mobilisering för kulturhus i Björkhagen

Trots att man är okej med rivningen är man kritisk mot de nya husens utformning.

"När det gäller byggnaderna som ersätter panncentralen hade förvaltningen föredragit en utformning som bättre harmonierar med befintlig närliggande bebyggelse", skriver stadsdelsförvaltningen.

Rivningen är kontroversiell och bland Björkhagenborna är engagemanget stort vilket inte minst märktes på det välbesökta samrådsmötet som hölls den 8 mars. Det märks även när tidningen stannar passerande lokalbor vid den rivningshotade byggnaden. Irene Svensson har bott i stadsdelen i många år och tycker att den ska bevaras.

– Det behövs bostäder absolut, men här tycker jag att det blir för trångt om man tittar på de planer som presenterats. Det är på grund av sådana här byggnader och miljön omkring som man vill bo i Björkhagen, säger hon.

Granskas senare i år

Hon får medhåll från Johan Kindbom, Björkhagenbo sedan 2013, som tycker att idén med kulturhus är utmärkt.

– Stadsdelen kommer växa med de bostadsbyggen som redan är på gång, så jag tror att vi kommer ha befolkningsunderlaget för en sådan plats inom några år, säger han och tillägger att gamla byggnader som bevaras behövs i stadsbilden:

– Personligen tycker jag det är viktigt. Det är väldigt tråkigt med till exempel Hammarby Sjöstad där allt är byggt samtidigt.

Så vad händer nu? Jo, enligt staden är en granskning av detaljplanen nästa steg, och planeras till det tredje kvartalet i år. Först under årets sista kvartal kan man få till ett godkännande i stadsbyggnadsnämnden.

Björkhagenbon Johan Kindbom tycker inte huset ska rivas utan att det är sådana hus som ger karaktär till ett växande område. Foto: Sacharias Källdén

Här kan unga fira sommarlov i Söderort

Nyheter LISTA: Mängder av aktiviteter i varje stadsdel Nu är det sommar! Även så för stadens unga. För de som stannar i stan, finns mängder av olika aktiviteter som anordnas av stadens fritidsgårdar och stadsdelar.måndag 24/6 13:33

Idag kan Stockholm få vinter-OS 2026

Nyheter ✓Stadens politiska toppar på plats för att stötta kampanjen ✓Så är OS tänkt att hållas i Stockholm Ikväll avgörs det om vinter-OS och Paralympics 2026 kommer till Stockholm eller inte.måndag 24/6 10:46