ANMÄLDA. Vi anser inte att vi har diskriminerat någon men det är bra att DO utreder frågan. Det säger HR-chefen Tiina Palmqvist. Foto: Anna Wettergård

Stadsdelens svar efter DO-anmälan

Som vi tidigare rapporterat har Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning blivit anmälda till diskrimineringsombudsmannen (DO) efter en rekrytering medborgarkontoret. Nu kommer HR-chefens uttalande i frågan.

  • Publicerad 15:20, 19 jun 2019

För en tid sedan blev Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning anmälda till DO. Det efter att två personer sökt jobb som samhällsvägledare på medborgarkontoret, men inte blivit kallade till intervju.

Enligt anmälarna sorteras afrosvenskar som uppfyller meritkraven bort i rekryteringsprocessen. Till anmälan fogades en namnlista med 200 underskrifter.

"Att sållar bort mest meriterande kandidater på grund av deras somaliskt ursprung är skamkultur och hederskultur och omoraliskt handlande. Vi betalar kommunalskatt 31 % och har rätt att behandla oss lika med andra grupper i samhället", står det i anmälan.

Nu har stadsdelen lämnat in sitt svar till DO, och också publicerat ett pressmeddelande.

– Vi anser inte att vi har diskriminerat någon men det är bra att DO utreder frågan. Det säger HR-chefen Tiina Palmqvist i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– Det är överraskande att förvaltningen har anmälts för etniskt diskriminering eftersom vi har så många medarbetare med utländsk bakgrund. De som fick jobben som samhällsvägledare har båda utländsk bakgrund.

DO:s beslut i frågan väntas under juni månad.

Stockholm Direkt