Stadsmissionen ska avveckla sin gratisterapi för unga och tycker att landstinget borde ta större ansvar för den vården. Foto: Mostphotos

Stadsmissionen slopar ungdomsmottagning

Stadsmissionen ska avveckla sin gratisterapi för unga och ungdomsmottagning på Kungsholmen. Nu menar de att landstinget borde ta större ansvar för ungas psykiska hälsa.

  • Publicerad 12:04, 19 dec 2018

Nyligen meddelade Stockholms stadsmission att de stänger sitt äldrecenter på Kungsholmen. Nu har organisationens styrelse även tagit beslut att avveckla sin gratis samtalsmottagning ”Terapi för Unga” samt ungdomsmottagning på Fleminggatan.

Stadsmissionens äldrecenter på Kungsholmen stänger

Anledningen är att organisationen vill prioritera sin verksamhet för barn och unga och människor som lever i akut hemlöshet – och inte vård.

– Vi har sagt att den här typen av kvalificerat stöd till unga som mår psykiskt dåligt behöver landstinget ta ansvar för. Det kan inte falla så tungt på en idédriven verksamhet. Vi driver verksamheten helt utifrån gåvor från stockholmarna och de betalar redan för vård via skattsedeln, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms Stadsmission.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt henne kommer inte verksamheten att stänga nu, Stadsmissionen letar istället efter någon annan som vill ta över. Behovet är stort. Enligt folkhälsomyndigheten har den psykiska ohälsan hos målgruppen för Stadsmissionens verksamhet, unga vuxna mellan 16 och 24 år, ökat med 70 procent de senaste tio åren. På ”Terapi för ungas” hemsida står det att de inte kan ta emot nya patienter på grund av lång kö. Enligt Anna Johansson kommer 220 patienter i veckan till deras 50 terapeuter, varav 40 arbetar ideellt.

– Jag förstår att det här väcker oro både hos medarbetare och patienter. Men verksamheten kommer att finns kvar under hela 2019 och vi tittar på olika lösningar för de patienter som finns hos oss idag.

Vad händer om ni inte hittar någon som vill ta över under kommande år?

– Jag tycker att vi för positiva samtal med ett antal organisationer, som är intresserade och har förutsättningar för att driva verksamheten vidare. Vårt första alternativ är att verksamheten ska leva vidare men inom en annan organisations famn.