Upprörda. Yvonne Domeij och Elisabet Servaeus är ledsna för att Stockholms Stadsmission lägger ner Äldrecenter på Fleminggatan, och har nu startat en namninsamling. Foto: Sacharias Källdén

Stadsmissionens äldrecenter på Kungsholmen stänger

Stadsmissionens äldrecenter på Kungsholmen stänger och flyttar viss del av verksamheten till Södermalm. Nu har några besökare startat en namninsamling för att stället ska få finnas kvar.

  • Publicerad 10:59, 3 dec 2018

I januari nästa år lägger Stockholms Stadsmission ner Äldrecenter på Fleminggatan 66 och hänvisar besökarna till sin verksamhet i S:t Paulskyrkan på Södermalm där man välkomnar alla – oavsett ålder. Mat kommer att erbjudas i någon form men om det blir varje dag är inte klart. Exakt vilka öppettider det kommer att vara på Södermalm är inte heller klart i dagsläget.

Bakgrunden är att ledningen i Stockholms Stadsmission har fattat beslut om att organisationen framåt ska prioritera verksamhet för barn och unga och människor som lever i akut hemlöshet. Beslutet är också delvis taget av ekonomiska skäl.

Enormt tryck på Äldrecenter när äldre vill umgås och äta billigt

– Jag har träffat deltagarna på Äldrecenter och mött en del sorg och oro. Jag förstår dem, och det blir en förändring, men jag tror att man kommer att landa i den nya verksamheten på Södermalm så småningom, säger Marika Markovits, direktor, Stockholms Stadsmission och fortsätter:

– Jag tycker att vi erbjuder ett fullvärdigt alternativ i S:t Paulskyrkan. Vi flyttar personalen dit och kommer att ha kvar viss verksamhet specifikt riktad till äldre där, till exempel äldreombud och livsberättargrupper.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Elisabet Servaeus och Yvonne Domeij är två av Äldrecenters återkommande besökare som är ledsna att stället stänger. De har startat en namninsamling för att det ska få finnas kvar.

– Det är otroligt viktigt att det finns en verksamhet som bara riktar sig till äldre. Det är en grupp som ofta blir undanskuffad och som behöver lite lugn och ro. Till S:t Paulskyrkan välkomnas personer i alla åldrar med olika typer av problem, som missbruk och hemlöshet, säger Yvonne Domeij.

Stockholms stadsmission kommer även att lägga ner Äldrekollo som man har haft på gården Stenfasta utanför Strängnäs.

– Det tycker jag är den största sorgen men det hör tyvärr till när man sitter i en ledningsgrupp att behöva fatta den typen av beslut som är bra för verksamheten på lång sikt. Vi ser också att det finns andra goda aktörer i Stockholm som erbjuder liknande insatser för våra äldre, säger Marika Markovits.

Fikar på äldrecentret på Kungsholmen. "Det betyder jättemycket att ha något att gå till varje dag. Att prata, umgås, komma hemifrån och röra på sig. Den här verksamheten kommer inte fortsätta på S:t Paulskyrkan. Det är mest karlar med missbruksproblem där, som kvinna känner man sig inte alltid välkommen" säger Yvonne Domeij. Foto: Sacharias Källdén