Sippans kiosk... var är den? Staden vet inte. Foto: Andreas Enbuske

Stadsmuseet om Sippans kiosk: "Trist, är värdefull"

Stadsmuseet beklagar att delar av kultkiosken Sippans är försvunna. Under 2016 försökte man boka ett möte med exploateringskontoret – utan att lyckas.

  • Publicerad 11:44, 21 feb 2017

Sippans kiosk grönklassades av Stadsmuseet innan den monterades ner. Det betyder att den bedöms som särskilt värdefull.

– Vi är intresserade av att titta på vilka delar som finns kvar och i vilket skick de är i. Innan vi har sett dem är det svårt att säga om det är intressant och möjligt för oss att ta in dem i våra samlingar, säger Lisa Sarban, byggnadsantikvarie på Stadsmuseet.

Allra helst skulle hon vilja se att delar som finns kvar, t ex skyltarna, skulle kunna återanvändas på en ny kiosk på Odenplan.

– Men det kanske är för mycket att hoppas på. Det är väldigt tråkigt om delarna är borttappade. Vår samlingsenhet försökte boka in ett möte med exploateringskontoret under förra året utan att lyckas. Vi hoppas få möjlighet att åka ut och titta på delarna under våren, säger Lisa Sarban.

Exploateringskontoret bekräftar att mötet har skjutits fram.

– Vi hade en dialog med Stadsmuseet under senhösten men eftersom jag då inte hade tid med detektivarbetet att leta efter kioskdelar så har mötet skjutits på. Inför att beslut skulle fattas om Sippans kiosk hade vi också kontakt med Stadsmuseet för att utröna om det fanns plats att spara delar av kiosken hos dem, men då var svaret att de inte hade plats, säger Victoria Grönros Zimmerman.

LÄS ÄVEN Stadens tabbe – har slarvat bort klassiska kiosken