Enskede skola får inte bygga ut. Foto: Agnes Stuber

Stadsmuseet stoppar utbyggnaden av Enskede skola

Den planerade om- och tillbyggnaden av Enskede skola stoppas – igen. Det nya skolhuset man vill bygga är för stort och modernt, menar Stadsmuseet.

  • Publicerad 13:06, 8 jan 2020

Efter många år av trängsel och tillfälliga lösningar, som tidningen berättat om i flera artiklar tidigare, skulle Enskede skola äntligen få byggas om och byggas ut.   

Planen var först att få plats med idrott, musik och kök/matsal i ett nytt skolhus på gården, men det visade sig bli för dyrt så det fick ritas om.

Stadsmuseet stoppar planerna

I nya förslaget ryms kök, matsal och hemvist för årskurs F-3 i det nya skolhuset, medan idrott/rörelserum, omklädningsrum och musik installeras i ett befintligt hus på skolgården, Skeppet. Byggstarten var planerad till sommaren 2020. Det innebar samtidigt att cirka 450 elever skulle evakueras till Lindeskolan i höst.

Nu stoppas alltihop – igen, denna gång av Stadsmuseet. Orsaken är att det nya huset blir för stort och passar inte alls in i området Gamla Enskede, som har ett högt kulturhistoriskt värde, enligt Stadsmuseet. De har synpunkter på både storlek och utformning av huset.

Det här gör att ingenting kan påbörjas förrän en ny plan har godkänts.  

– Som rektor är jag jättebesviken. Vi kommer fortsätta behöva servera lunch klockan kvart över tio på förmiddagen för att alla ska hinna äta och vi har elever utplacerade i olika lokaler i Enskede för att vi inte har plats för dem här. Vi kan inte fortsätta såhär, säger Sofia Stenberg, rektor på Enskede skola.

Grundskolechefen kritisk

Skolledningen hade redan börjat planera och jobba för att genomföra den tänkta evakueringen till Lindeskolan efter sommaren.

– Även om man inte önskar sig en evakuering så hade det blivit en bra lösning på sikt för elever och personal, säger Sofia Stenberg.

Grundskolechefen Carin Hallqvist kan inte svara på hur lång fördröjning det här innebär, men kan med säkerhet säga att inget kommer att hända under nästa läsår, 2020-2021.

– Det här är jättetråkigt, vi hade givetvis önskat att Stadsmuseet kunde kommit med de här synpunkterna betydligt tidigare, säger hon.

Enskede-elever evakueras till Lindeskolan

Såhär säger Stadsmuseet

"Föreslagen ny byggnad för stor, hög och med avvikande gestaltning, riskerar påverka befintlig kulturmiljö mycket negativt. Förslaget bryter symmetrin som också är viktig för anläggningen. Förslaget kommer således att avstyrkas från vår sida vid ett eventuellt bygglovförfarande.”

Förskola anmäld för kränkande hårklippning

Nyheter Föräldrarna: Luggen är väldigt rakt klippt så vi vet att det är en vuxen Skolinspektionen och Barn- och elevombudet har fått in en anmälan om kränkande behandling på en förskola i Skarpnäcks stadsdel. Enligt anmälarna ska deras ettåriga dotter ha fått luggen klippt mot...måndag 20/1 13:15

Nej till ordningsvakter på flera håll i Hägersten

Nyheter Staden och lokalpolisen kritiska – kräver lagändring Polisens rättsexperter säger nej till ordningsvakter på flera platser i Hägersten-Liljeholmen. Nu krävs en lagändring för att utöka vakternas befogenheter, anser staden och lokalpolisen.söndag 19/1 20:00