OGILLAS AV STADSMUSEET. Trattorian och Preem byggs ut mot kajen. Trattorian får större uteservering mot parkeringen. Foto: Tengbom

Stadsmuseets hånas efter kritik mot nya Norr Mälarstrand – ”Byt namn till Utsiktsmuseet”

Artikeln om Stadsmuseets svidande kritik mot stadens planer för nya Norr Mälarstrand satte genast igång en ny kritikstorm – mot Stadsmuseet. ”Det borde byta namn till Utsiktsmuseet” säger Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 16:47, 28 maj 2015

Norr Mälarstrand ska fyllas med mer liv genom att kajen får en stor brygga med sittplatser, en ny restaurang och båthamnen ett nytt hamnkontor, enligt stadens förslag som vi skrivit om här.

Förslaget har fått Stadsmuseet att reagera med förfäran. Stadsmuseet avstyrker planerna och skriver i sitt remissvar att de skulle göra att ”utblicken och siktlinjerna över vattnet och staden går förlorade”.

Ett utlåtande som fått urbanisterna på Facebook att gå i taket.

Kallas ett skämt

”Vilket skämt från Stadsmuseet. Som det är nu är platsen enbart en grusplan. Utsikten som förstörs är främst från ett övergångställe” skriver en person.

”Är stadsmuseet en parodi på skönhetsrådet eller är det tvärtom?” skriver en annan.

En tredje anser att Stadsmuseet är ute och försvarar helt fel utsikt.

”Kan inte stadsmuseet ägna sig åt att förbjuda den årliga sommarlånga husbilscampingen på Strandvägen vid Djurgårdsbron istället?”

Politiker håller med

Erik Slottner (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Stadshuset, stämmer in i kritiken mot Stadsmuseets notoriska försvar av siktlinjer oavsett nybygge.

Han skriver på Twitter:

”Stadsmuseet kan byta namn till utsiktsmuseet med tanke på deras senaste remissvar om Norr Mälarstrand”

För StockholmDirekt utvecklar Erik Slottner sitt resonemang.

– Jag tycker att det börjar bli så här varenda gång Stadsmuseet är remissinstans. De tar bara hänsyn till utsikten hela tiden. Jag tycker att Stadsmuseet har en tendens att glömma bort människor i sina remissvar, säger Erik Slottner.

Gillar planerna

Själv är han positiv till planerna för Norr Mälarstrand.

– Jag har aldrig gillat idén med att ha en bensinmack där. Men om man nu ska ha kvar den tycker jag att det är en bra lösning att låta även båtar tanka där, säger han.

LÄS ÄVEN Kulturpolitiker till Stadsmuseets försvar: "Ska inte ta hänsyn till roliga kaféer"