Södermalmstorg. Här skulle det nu ha varit sus och dus enligt stadens plan, efter nyöppningen av Stadsmuseet. Men ännu gapar restauranglokalen tom. Foto: Sacharias Källdén

Stadsmuseets nya restaurang skjuts upp igen

Det skulle bli en ny nattöppen krog med stor uteservering som skulle liva upp Södermalmstorg. Men den nya restaurangen i Stadsmuseet blir drygt ett år försenad – minst.

  • Publicerad 11:59, 21 jan 2020

Det var i april i fjol som Stadsmuseet vid Slussen nyöppnade efter fyra års renovering. Förutom att den publika ytan ökade från 1 700 kvadratmeter till 2 500 kvadratmeter, skulle en ny stor krog i bottenplan med öppet till klockan 01 få gården att leva längre tid på dygnet. Men ännu gapar lokalen tom.

Enligt fastighetskontoret, som förvaltar lokalen, kan restaurangen "potentiellt" öppna i sommar. Över ett år senare än planerat.

"Båda parter ansvariga"

Staden uppger att lokalen var färdigställd i april men när hyresgästen skulle flytta in ville man ändra planlösningen, för att bland annat skapa ett kök med större kapacitet.

– Men vi har ett avtal om enklare servering av lättare rätter och ska tillhandahålla en funktionell lokal för det. Båda parter har ett ansvar att fullfölja sin del av avtalet. Nu har vi ett möte inom kort med restaurangen om hur vi går vidare utifrån de förutsättningar som gäller, säger Linda Laine, kommunikationsansvarig på fastighetskontoret.

Därför finns ingen restaurang i nya Stadsmuseet

Om nya ändringar ska göras i den k-märkta lokalen måste man invänta ett godkännande från länsstyrelsen.

– Det är jättetråkigt att vi inte kunnat öppna ännu. Det är komplicerat, både juridiskt utifrån avtalet och tekniskt utifrån vad byggnaden, som är ett byggnadsminne, klarar av. Men restaurangen bör kunna öppna i sommar beroende på vad vi kommer fram till i våra samtal med hyresgästen, säger Linda Laine.

Och om inte?

– Jag vill inte spekulera i vad som händer då. Vi hoppas och tror att vi kommer framåt i detta.

Sedan november driver Villan Lidingö en tillfällig kaféverksamhet i Stadsmuseet. Restaurang Myller ska drivas av Myller Group, som bland annat ligger bakom Boqueria, Blå Porten och Pelikan.