Stadsradhus. "Vi längtar ihjäl oss efter att de ska sätta igång med bygget", säger en granne.

Stadsradhus i Råcksta dröjer: "Svårt att sälja nyproduktion"

De 36 stadsradhus som bolaget ALM Equity planerar längs Bergslagsvägen i Råcksta har fått bygglov. Men än är det högst oklart när spaden sätts i marken.

  • Publicerad 17:02, 8 mar 2018

Stenhögar och byggstängsel skvallrar om planerna för marken längs Bergslagsvägen, intill Råckstarondellen i Vällingby parkstad. Här planerar byggföretaget ALM Equity nya bostäder sedan några år tillbaka.

Från början, i arbetet med detaljplanen, var tanken 28 radhus med atriumgårdar, men när företaget sökte bygglov i början på 2016 var det i stället för drygt 200 smålägenheter i loftgånghus – ett förslag som blev så utskällt av Skönhetsrådet att företaget backade.

Nya husen i Vällingby parkstad sågas av Skönhetsrådet

Efter kritiken: Utskällda loftgångshusen blir radhus i Vällingby parkstad – trots allt

I juni samma år kom beskedet att man återgått till planen att bygga radhus, fast mindre och fler än det ursprungliga förslaget. Häromveckan blev så bygglovet för 36 stadsradhus godkänt. Men det innebär inte att spaden snart sätts i marken.

– Vi ska titta på om det går att säljstarta, men det kan bli så att det här projektet blir satt på vänt. Det är svårt att sälja nyproduktion just nu, säger Johan Meder, projektutvecklare på ALM Equity.

Företaget måste starta projektet inom två år från det att bygglovet vinner laga kraft, enligt reglerna. Det väntas ske nu i mars.

– Annars måste man ansöka igen och få bygglovet prövat på nytt. Men om förutsättningarna är de samma brukar man få det beviljat igen, säger Mansour Baghchesara på stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning, som haft hand om ärendet.

36 stadsradhus planerade

De två planerade etapperna med de 36 stadsradhusen är tänkta att byggas som ett L längs Bergslagsvägen och en bit upp längs Råckstavägen. På så sätt kommer de att rama in de befintliga radhusen som ligger där idag, nedanför de gamla Vattenfallshusen.

Dessutom ingår 66 parkeringsplatser i projektet, 40 i garage och 26 på den stadsgata som också ska byggas bredvid Bergslagsvägen. Flera av de platserna är vigda åt de som redan bor i de befintliga radhusen.

Vi träffar en kvinna på plats, som bor i ett av dem.

– Vi längtar ihjäl oss efter att de ska sätta igång med bygget. Dels kommer det att bli vackrare, men framför allt vill vi ha vår parkeringsplats! Nu parkerar vi på en tillfällig plätt nedanför området, som de satt byggstaket runt, säger hon.

Samtidigt är hon glad att det inte blev något av det första förslaget med loftgångshus.

– Jag väntar hellre lite längre på något fint. Bergslagsvägen är jag inte så brydd av, vi hör ingenting av trafiken, säger hon.

Oklar tidplan

Något tidsplan har dock inte ALM Equity i nuläget.

– Vi ska diskutera det inom kort, säger projektutvecklare Johan Meder.

Så blir husen

Samtliga hus blir på två och en halv våning. 2016 planerades varannat hus med takterass och varannat med källarrum - nu är planen i stället att samtliga får takterasser, samt en liten "förgård".

Under husen blir det i stället en källarvåning med garage, förråd, cykelrum och rullstolsrum.

Bostäderna delas upp i två bostadsrättsföreningar, en med 15 och en med 21 hushåll.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu kan du låna böcker – medan du hämtar barnen

Här är Hässelbys första förskolebibliotek Låna böcker samtidigt som du hämtar på förskolan? Ja, nu går det på förskolan Vårbrodden i Hässelby där stadsdelens första förskolebibliotek öppnade i torsdags.måndag 18/6 12:11

Ny ungdomsfestival intar Spånga IP

✓Cricket ✓Öppen rap-scen ✓Parkour Parkour, cricket och dans är några av aktiviteterna det bjuds på när den ny ungdomsfestivalen Järva idrotts- och kulturfestival intar Spånga IP.måndag 18/6 11:50