Öppet. "Nervöst och pirrigt" att öppna igen, tycker Olof Hanson, konstnärlig ledare för Kulturhuset Stadsteatern Vällingby. Foto: Victor Malmcrona

Stadsteatern slår åter upp dörrarna

Efter ett halvår utan publik har Stadsteatern Vällingby åter slagit upp portarna. Nu väntar en höst full av konst, kultur och humor.

  • Publicerad 16:20, 10 sep 2020

Det råder febril aktivitet i foajén på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Scenografi ska på plats och spritstationer för handtvätt ska installeras. Sedan i våras har teatern hållit stängt för publik, men i veckan välkomnades folk tillbaka in i lokalerna.

– I ett halvår har det känts lite som vi stått och stampat, och det är många som ryckt i dörren och frågat om och när vi öppnar. Så nu känns det lite nervöst och pirrigt att vara igång igen, säger Olof Hanson, konstnärlig ledare för Kulturhuset.

Först ut att sättas upp är barnföreställningen Da-da-da, för de allra minsta.

– Jag tror att hela teater-Sverige frustar efter att få möta publik igen, och publiken vill möta konsten igen. Jag tror de vill uppleva något som inte är på en skärm, säger Ida Steén, som spelar i pjäsen.

Installeras. På andra våningen pågår arbete med att få scenografin till Da-da-da på plats. Olof Hanson kollar läget. Foto: Victor Malmcrona

Sittstrejk och humorkvällar

I höst kommer också Jag stannar till slutet, efter Fatemeh Khavaris bok, att sättas upp. Den handlar om sittstrejken på Mynttorget 2017, mot utvisningen av ensamkommande unga till Afghanistan.

– Det är en oerhört gripande och känslostark historia, som väcker frågor om var Sverige som land befinner sig nu. Pjäsen är ett sätt att försöka förstå och berätta vad som händer i vårt land, säger Olof Hanson.

En sak som Olof Hanson ser fram mot är starten av en ny standup-klubb, Marika med vänner, med komikern Marika Carlsson.

– Det är dags för en standup-klubb utanför tullarna, och jag hoppas den blir långvarig och en del av vår identitet. För många finns det trösklar till kulturen, och jag tror det här är ett sätt att ta sig över dem, säger Olof Hanson.

Riktlinjer för corona

Dock väntar en liten annorlunda höst. Kaféet är bara öppet vid föreställningar, och Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska följas. Bland annat innebär det att max 45 personer går in vid föreställningar på stora scenen.

Det betyder att biljetter går åt snabbare än vanligt. Till exempel är den här säsongens bokmåndagar redan nästan helt utsålda. Men extrainsatta datum är inte aktuellt i nuläget, menar Olof Hanson.

– Vi ligger på maxkapacitet av vad vi kan göra. Men under våren kanske vi får tänka över repertoaren, säger han.

Hösten på Vällingby Stadsteater

Bokmåndag
Med bland annat Gina Dirawi, Karin Smirnoff och Suad Ali.
Premiär 28 september.

Marika med vänner
Stand up-klubb med Marika Carlsson och hemliga vänner.
Premiär 10 september.

Jag stannar till slutet, efter bok av Fatemeh Khavari. Premiär 11 nobember.

Mizeria, av Melody Farshin
Vällingbypremiär 23 september

Galleri 16X öppnar, och ställer ut konst av konstnärer mellan 15 och 25 år.

Hela repertoaren finns på Stadsteaterns hemsida.

Visa merVisa mindre