Repar. Föreställningen ”Snubben” som sätts upp i Skärholmen kommer till Vällingby. Bakre raden fr v: Roy Rizk, Alexander Abdallah, Hannes Fohlin. Främre raden fr v: Peter Viitanen, Affe Ashkar (regissör), Farzin Fatih. Foto: Emma Berggren

Stadsteaterns nya pjäs utforskar manlighet

Vad är manlighet? Hur är det att växa upp som kille bland killar? Frågan utforskas i en ny pjäs sätts upp i Skärholmen i höst.

  • Publicerad 10:22, 17 aug 2018

Åsa Lindholm har skrivit ”Snubben lättar på sitt hjärta” tillsammans med kollegan Farzin Fatih. På scen kommer fem unga manliga skådespelare stå, alla med varierande erfarenhet av skådespeleri i bagaget. Temat är hur det är att växa upp som kille.

– Det är unga killar i olika samtal om sina liv. Vi vet inte riktigt vilka de är, det är vad som sägs som är i centrum, säger Åsa Lindholm.

Intervjuade killar

Innan pennan mötte pappret såg hon och Farzin Fatih till att intervjua flera unga killar om mansnormen och hur det är att vara kille idag. Resultatet blev en helt unik föreställning som kommer att beröra många, lovar Åsa Lindholm.

– Det här är historier som du aldrig tidigare sett på scen. Vi vet att i publiken finns ungdomar som är där för att skolan tvingat dit dem. Vi vill väcka deras intresse så att de utforskar teatervärlden frivilligt också, säger Åsa Lindholm.

Under hösten ska också Stadsteatern i Skärholmen och Stadsteatern i Vällingby byta föreställningar med varandra. Till Skärholmen kommer dancehall-föreställningen ’’HÄR”, som sätts upp i Vällingby under hösten, medan Stadsteatern Vällingby kommer att visa ’’Snubben lättar på sitt hjärta” – som annars visas i Skärholmen.

– Skärholmens verksamhet har liknande målgrupp som oss. De riktar in sig till unga, så när möjligheten finns försöker vi samarbeta med dem, säger Olof Hanson, chef och konstnärlig ledare i Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby.

Även förra hösten gjordes det ett utbyte av föreställningar mellan kulturhusen, som enligt Olof Hanson är ett effektivt sätt att nå ut till ännu fler människor och bredda utbudet för publiken utanför tullarna.

– Skolor i Västerort vill ofta gå på Skärholmens föreställningar och vice versa. Nu slipper de åka så långt.

Gänget bakom föreställningen HÄR: Rut Roos, Imenella Mohamed, Nathalie Ifter Salomonsson, Louise Kalmén. Nedre raden från vänster: Vendela Idun och Felicia Lins De Albuquerque Foto: Mikael Andersson

Snubben/HÄR

Snubben lättar på sitt hjärta har urpremiär på  Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen  den 7 september. Från 14 år.

HÄR är en dancehall-föreställning från 13 år. Spelas på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen  21-23 och 27-20 november.

Biljettpris: 60 kronor.