Stadsutveckling i fokus på årets Idea camp i Alby

Under tre dagar möttes 50 idémakare från hela Europa på Subtopia i Alby för att diskutera hur vi bäst bygger staden tillsammans. – Jag hoppas det här kan inspirera folk från Botkyrka så att de söker till nästa års Idea camp, säger Subtopias chef Karin Lekberg.

  • Publicerad 15:11, 2 okt 2015

Målet var att skapa ett mer demokratiskt Europa när när konstnärer, aktivister och entreprenörer samlades på Subtopia i fredags. Konferensen äger rum varje år och i år var det Subtopia Botkyrka som stod värd. Nästa år blir det i Barcelona.

– Det är både superlokalt och internationellt. Här byggs relationer på olika nivåer, säger Karin Lekberg, chef för Subtopia.

Nya kontakter

På trekantiga vagnar presenterades 50 idéer på hur staden kan byggas i framtiden. Några hade rullat sina vagnar närmare varandra och knutit ett band emellan dem.

– Jag ser hela tiden hur folk börjar prata med varandra. Det här är en bra start som kan leda till fortsatt kontakt, säger Karin Lekberg.

Hon hoppas på att fler idémakare ska komma från Botkyrka nästa år.

Vid en av idévagnarna står idémakaren Lea Linn från Makedonien och Nadia Ali, från Expedition Botkyrka, och pratar om hur kultur kan bli mer tillgänglig.

– I dag måste medborgare resa in till stadens centrum om de vill delta i kulturaktiviteter. Jag vill skapa en mobil hub som ska decentralisera kulturen, säger Lea Linn.

Nu ska hälften av idéerna väljas ut och tilldelas 10 000 euro var för att idémakaren ska kunna ta sina idéer ännu längre.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.