Staffan Hassius jobbar för att hålla Kårstabygden levande. Foto: Mikael Andersson

Staffan vill hålla Kårsta levande

Staffan Hassius har bott i Kårsta i över 50 år. Här har han under många år hjälpt till att hålla liv i sin hembygd och han har ett finger med i spelet i mycket som händer i området. Nu tar han sig an nästa projekt: en lanthandel med målet att binda samman området.

  • Publicerad 11:51, 24 jun 2019

"Jag flyttade till Kårsta 1967, när jag var sex år. Under 1960-talet byggdes det mycket här och massa barnfamiljer flyttade till bygden samtidigt. Det blev världens fart på föreningslivet och det kom en massa ideella själar som verkligen tog tag i bygden. Det är det som är så roligt, att jag har fått vara med de här människorna genom åren. Jag har sådan otrolig respekt för dem.

Jag och min fru öppnade en kiosk 1991. På den tiden hade vi 87 höns, sex hästar, tre kalkoner, en katt och två söner. Vi hade öppet varje dag året runt och anpassade tiderna utifrån hur vi jobbade på våra vanliga jobb. På den tiden hade Kårsta bensinmack, lanthandel, post, distriktsläkarmottagning, massa olika faciliteter. Men i slutet på 90-talet så dog allting, successivt försvann allt det och föreningslivet fick det tuffare och tuffare. Luften gick ur och vi var tvungna att stänga kiosken när det inte längre funkade.

"Vill göra skillnad"

Kårsta är fortfarande en idyllisk plats, men det saknas något. Ett större aktivt föreningsliv och boende för att få igång allt igen. Jag planerar nu att öppna en lanthandel, som jag hoppas kan bli en samlingsplats. Den kan skapa en stimulans i entreprenörsandan och skapa en framtidstro. Jag har haft den här tanken sen vi lade ner vår kiosk, och sedan i vintras har jag jobbat stenhårt för att det här ska förverkligas.

Det är den största chansningen jag har gjort i mitt liv. Jag vet inte hur det här kommer gå. Vi är väldigt nära nu, bygglov finns och ett sista avgörande avtal är på väg att skrivas under. Jag har några år kvar att kunna driva aktivt, men det är inte så många om man ska vara krass. Därför går jag all in nu. Jag vill göra skillnad.

Vi ska inte tro att allting finns om vi inte engagerar oss. Vi kan inte ta saker och ting för givet. Det gäller att ha respekt för nuet där vi är nu, och det har du tack vare alla andra som gjort saker innan. Framtiden kan du påverka genom att vara engagerad."

Det här är Staffan

Namn: Staffan Hassius.

Ålder: 58 år.

Gör: Lokal entreprenör.

Bor: I Kårsta.

Familj: Fru och tre söner.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt