De två personerna som levererade tobak till Sätra centrum handfängslades, slogs och sparkades. En av dem knivskars, men klarade sig med lindriga skador. Nu åtalas fem personer för det grova rånet. Foto: Sebastian Kallander, Polisen

Stal cigaretter och snus för 640 000 kronor

Det utstuderade tobaksrånet i Sätra gick snett. Nu åtalas fem män i 20- och 30-årsåldern för grovt rån.

  • Publicerad 10:05, 6 apr 2018

Planen var utstuderad. Två av rånarna var utklädda till målare och stod och målade på centrumbyggnaden. Några andra var utklädda till renhållningsarbetare, och stod och plockade skräp i närheten. Lastbilsförarna som lade an vid Sätra centrums lastkaj för att leverera tobak den 15 maj 2017 anade ingenting.

Några sekunder senare blir de påhoppade bakifrån. Rånarna försöker dra på en platspåse över huvudet på en av förarna. De blir slagna och sparkade. ”De sa till mig att jag skulle hålla käften annars skulle de döda mig”, berättar en av förarna i förhör. En av dem blir knivskuren i halsen med en mattkniv. De blir bakbundna med handklovar.

Rånarna börjar lasta över godset i sin egen lastbil, när polisen plötsligt kommer till platsen. Flera av rånarna flyr i lastbilen, kastar fotanglar efter sig. En springer iväg.

Polisen snabbt på plats

Totalt får rånarna med sig tobaksprodukter värda 636 862 kronor. Men inte under någon lång stund. Det mesta blir kvar i lastbilen som de lämnar och flyr ifrån.

– Jag kan bara spekulera om varför de lämnade flyktbilen, men jag tror att huvudorsaken är att polisen var på plats så snabbt. Det gick inte fullt ut som de planerat, säger kammaråklagare Tove Kullberg.

Lastbilen och rånarnas arbetskläder hittas senare utspridda i området. Polisen griper även en av de nu åtalade personerna, en man i  20-årsåldern. Han hävdar att han var oskyldig och bara var ute på en joggingtur.

Binds med DNA

I februari i år grips ytterligare fyra personer och häktas, på sannolika skäl misstänkta för grovt rån. Alla är män, fyra i 20-årsåldern och en 32-åring, och flera av dem bor i Skärholmens stadsdel. En av dem, 32-åringen, har ett stort antal grova brott bakom sig.

I slutet av förra veckan åtalades alla fem för grovt rån.

– Min bedömning är att bevisningen var tillräcklig för att väcka åtal, säger Tove Kullberg.

– Bevisningen består i huvudsak av DNA-fynd, som har gjorts på kläder och skor.

Räcker det som bevisning?

– Det får tingsrätten avgöra.

DNA från de fem åtalade männen har hittats på bland arbetskläder, munskydd och skor. Två av dem ska även ha varit med och köpt flyktlastbilen i Skåne, för att senare skriva över den på en känd bilmålvakt.

Samtliga åtalade nekar till brott. Enligt 32-åringen fanns hans DNA på kläderna eftersom han blivit erbjuden att delta i ett rån och att han då provade kläderna på en fotbollsplan i området. Men att han sedan blev rädd och vägrade vara med på rånet. Andra hävdar att de lånat ut kläderna eller att någon kommit över dem.

Nästa veckan börjar huvudförhandlingarna. En dom väntas i slutet av april.

Med sig från leveransen fick rånarna cigaretter och snus för närmare 640 000 kronor. Men inte länge – det mesta övergavs när de flydde platsen. Foto: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.