Utebibbla i Årsta. Foto: Årsta bibliotek/Stockholm stad

Stängda bibliotek möter läsarna på torget

Utebibbla och färdigpackade bok- och pysselpåsar. Biblioteken har hittat olika sätt att förse Söderortsborna med böcker under coronakrisen.

  • Publicerad 09:16, 6 maj 2020

Biblioteken gör allt de kan för att kunna hålla öppet och serva Söderortsborna med böcker just nu, trots corona. En rundringning till stadsdelens sex bibliotek visar på en hel del kreativa lösningar.

Tre av biblioteken – Årsta, Hagsätra och Enskede – satsar på utebibbla två dagar i veckan. Då rullar de ut lådor med låneböcker på torget, och färdigpackade bokpåsar där personalen har valt ut böcker som passar vuxna eller barn. För barn finns till exempel mystiska påsen, läskiga påsen och kompispåsen. Man kan också lämna tillbaka böcker.

Högdalens bibliotek är öppet nästan som vanligt, men tar bara in 20 personer åt gången just nu. De kommer att besöka Bandängen i sommar med en lådcykel lastad med barnböcker. Även Örby och Östberga håller öppet, Örby bara två dagar i veckan. Östberga har färdiga pysselpåsar som kan hämtas vid entrén och kassar med böcker och pysseltips till förskolor och barnfamiljer.

– Vi har hittat nya sätt att få kontakt med våra låntagare och jag tror att vi kommer fortsätta med flera av de här aktiviteterna även efter att pandemin är över. Det är väldigt uppskattat, säger Anna Ulfstrand, chef för biblioteken i Enskede-Årsta-Vantör.

Alla bibliotek erbjuder hemkörning av böcker till personer i riskzon och personer över 70 år. För övriga går det bra att ringa bibblan och be personalen komma ut med en viss bok. Utebiblioteken fortsätter i sommar, utom under juli månad. Årsta planerar även att ordna bok-fika och tipspromenad under sommaren.

Biblioteken i Enskede-Årsta-Vantör

Enskede, Dalens Allé 10

Årsta, Årsta torg 5

Högdalen, Högdalsgången 10

Hagsätra, Hagsätra torg 32

Örby, Gamla Huddingevägen 425

Östberga, Östbergatorget 14

Gå in på www.biblioteket.stockholm.se/bibliotek för mer info om varje bibliotek, och på de respektive bibliotekens Facebooksidor.

Visa merVisa mindre