Stängt. Det blir ingen verksamhet i Solnas ishallar under sommaren. Ishallen på bilden ligger i Ulriksdal. Foto: Leif Oldenburg

Stängda ishallar ställer till det för konståkningsförening

Solna stänger alla ishallar i sommar för att undvika smittspridning. Det får stora konsekvenser, menar konståkningsföreningen Skating & Dance Academy.

  • Publicerad 09:19, 18 maj 2020

Beslutet är utifrån en smittspridningsaspekt

Ytterligare några veckor återstår på det som har blivit en annorlunda vårsäsong för konståkare i Solna. Flera uppvisningar och tävlingar har ställts in på grund av coronapandemin. Som ytterligare försiktighetsåtgärd tog kultur- och fritidsförvaltningen den 15 juni bestulet att stänga alla tre ishallar i Solna under sommaren.

De väntas sedan öppna i mitten av augusti när höstsäsongen är planerad att starta.

– Beslutet är utifrån en smittspridningsaspekt. Vi tycker att det är det mest kloka och ansvarsfulla, säger Katarina Påhlman, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Just nu är hallarna öppna för ordinarie träningsverksamhet för att ge barn och ungdomar möjlighet att hålla sig fysiskt aktiva.

– Ordinarie träning är viktigt, men på sommarsäsongen ändras karaktären på verksamheten och övergår till läger dit folk kommer från olika håll, säger hon.

Kritik i brev till staden

Men nyligen skickade styrelsen i konståkningsföreningen Skating & Dance Academy ett brev till Solna stad där de framför att de vill se ett upphävt beslut och därmed ha fortsatt öppna ishallar över sommaren.

"Det medför negativa ekonomiska konsekvenser för föreningen, bortsett för den skada det innebär för alla de barn som planerat sin sommar efter föreningens verksamhet under den tid som omfattas av kommunens stängning”, skriver de i brevet.

Enligt klubbens kalendarium är fyra planerade sommarläger inställda av coronaskäl. I brevet till staden skriver föreningen att de kan tvingas lägga ner, till följd av uteblivna intäkter i sommar.

De menar att eftersom deras sport inte innehåller närkontakt borde det gå att hålla igång med aktiviteterna. Men Katarina Påhlman menar att det inte spelar någon roll.

– Beslutet att stänga ishallarna är grundat på att en övervägande majoritet av bokningarna i sommar innebär resande till Solna. Det tycker vi är olämpligt. 

SolnaDirekt har har varit i kontakt med Tanja Nordebäck, verksamhetsansvarig hos Skating & Dance Academys. De vill avvakta ett möte med Solna stad innan de kommenterar ärendet.

Stockholm Direkt